"Babonákat igazságként beállítani rettenetes." - Alexandriai Hüpatia

Kóklerkoalíció

2017/09/06. - írta: NETSi

Scripture Watch 33.

Jákob és apósa, Lábán között a viszony végérvényesen elmérgesedni látszik - ám, ha figyelembe vesszük, hogy eddig minden egyes interakciójuk során felváltva átverte, becsapta, vagy totál hülyének nézte az egyik a másikat, ez aligha meglepő. Ezért Jákob, miután jól megtollasodott, úgy dönt, ideje sátrat bontani. Ám ehhez Lábánnak is van néhány keresetlen és megtévesztően önsajnáltató szava.

Az előző fejezet tartalmából:

Lea, Ráhel, Fredé és Glené Bilha és Zilpa szánalomra méltó szülőversenye után Jákob - aki Ráhel nőül vételét követően elvileg haza is mehetett volna! - egyezséget köt Lábánnal, melynek értelmében Lábán kiterjedt nyájának meglévő és születendő fekete, pöttyös és csíkos egyedei Jákobot illetik. Ezt követően Jákob valamiféle bizarr biológiai bűbájjal, és nyilván némi isteni közbeavatkozással eléri, hogy újsütetű nyájának szaporulata valószerűtlenül megnövekedjen, Lábáné pedig stagnáljon.

(Mózes I. könyve, 31:1-55)

„És meghallá a Lábán fiainak beszédét, kik ezt mondják vala: »Valamije volt atyánknak, mind elvette Jákób; és atyánkéból szerezte mind e gazdagságot.«” - 31:1

Lábán fiai, úgy tűnik, nem voltak jelen az előző fejezetben, amikor is apjuk és Jákob között megszületett a megállapodás, miszerint Lábán nyájának csíkos, pöttyös, tarka, na meg loncsos, lompos és bozontos, piszén pisze egyedei Jákobot illetik, a többi pedig marad Lábáné. Meg akkor sem, amikor maga Lábán jelentette ki, hogy amióta Jákob nála van - akivel meg állítólag az Úr van -, busás vagyonra tett szert.

Az persze már teljesen más lapra tartozik, hogy Jákob saját nyájának elképesztő szaporulatát isteni közbenjárással, és/vagy némi hígvelejű genetikai mágia segítségével érte el - miközben Lábánnak megmaradtak a fehér egyedek, utóbbiakat a megállapodásuk értelmében ugyanis nem vette el magának Jákob. Legalábbis a Biblia nem taglalja, hogy extra bosszú gyanánt Lábán szemétkedései miatt Jákob ilyesmit tett volna - noha előéletét tekintve bizonyára kitelt volna tőle.

Szóval akárhogy nézem, e „Hogyan szarjunk minél nagyobbat egymás palacsintájába?” verseny eddig döntetlenre áll a két simlis, bronzkori mastermind között, így Lábán fiainak hisztije elég gyenge lábakon áll. És nem mellesleg: az előző fejezetben a megállapodásuk után Lábán fehér nyáját valamiért Jákob vigyázta, Jákob egyre csak növekvő tarka-barka nyáját pedig Lábán fiai felügyelték. Nem tűnt hát fel nekik korábban, hogy Jákob nyája rohamtempóban növekszik, miközben apjuké meg egyre kisebb lesz? Nem gondolták, hogy esetleg érdemes lenne eme aggasztó tendencia okait kinyomozni? És miből vonták le azt a konklúziót, hogy Jákob keze van a dologban? A Biblia nem taglalja.

„És látá Jákób a Lábán orczáját, hogy ímé nem olyan ő hozzá mint annakelőtte.” - 31:2

Ezt vajon hogyan kell érteni? Lábán először megszegve szavát, csellel adta hozzá a kancsal tehén Leát Jákobhoz a szép Ráhel helyett, aztán évtizedeken át gyakorlatilag ingyen dolgoztatta Jákobot. Szóval, hogyha immár „nem olyan ő hozzá, mint annakelőtte”, akkor ez azt jelenti, hogy az eddig haszonleső és szarházi Lábán hirtelenjében kedves, becsületes és vajszívű nagypapi lett? (Spoiler alert: nope.)

„Monda pedig az Úr Jákóbnak: »Térj meg atyáid földére, a te rokonságod közé, és veled lészek.«” - 31:3

Miért, eddig hol a fészkesben volt?

Azon idő alatt, amíg Jákob gyakorlatilag Lábán csicskája volt, az Úr csak ücsörgött mennyei trónján - vagy a nyavalya tudja, hol -, és egykedvűen figyelte a dicstelen eseményeket? Aztán, az előző két fejezet szövegének alapján, körülbelül három évtized elteltével (hiába áll lentebb ebben a fejezetben húsz év) egyszeriben feláll, lesepregeti magáról az időközben lehullott kóbor pattogatott kukorica darabokat, majd kijelenteti, hogy ez így márpedig nem mehet tovább? Ezt követően pedig mindentudó, mindenható és mindenütt jelen lévő jóindulatában arra utasítja aktuális kegyeltjét, Jákobot, hogy térjen vissza Háránból Beérsebába a rokonság közé Lábán haragja elől? (Akit eredetileg azért keresett fel Jákob, mert a történet szerint Izsák azt akarta, hogy a rokonság berkeiből szerezzen magának feleséget. Vagy azért, mert a csúnyán átvert Ézsau elől kényszerült menekülni. Valamelyik a kettő közül.)

„Elkülde tehát Jákób, és kihívatá magához Rákhelt és Leát a mezőre az ő nyájához. És monda nékik: »Látom atyátok orczáját, hogy nem olyan hozzám, mint ennekelőtte; de az én atyám Istene velem volt. Ti pedig tudjátok, hogy teljes erőm szerint szolgáltam atyátokat. De atyátok engem megcsalt, s tízszer is megváltoztatta béremet; mindazáltal az Isten nem engedte, hogy nékem kárt tehessen. Mikor azt mondotta: A pettyegetettek legyenek a te béred, a juhok mind pettyegetetteket ellenek vala. Ha azt mondotta: A csíkos lábúak legyenek a te béred, a juhok mind a csíkos lábúakat ellenek vala.«” - 31:4-8

Ha az évtizedeken át tartó robotmunkát és kizsákmányolást - ráadásul egy olyan korban, amikor az emberek várható életkora alig érte el a harminc évet - nem kárként értelmezzük, akkor az Úr valóban nem engedte, hogy Lábán kárt tehessen Jákobnak... 

scully.gif

Akkor tudnék itt azonosulni Jákob karakterével, hogyha kérdőre vonta volna az Urat, mondjuk így: „Ó, Uram, ki mindig biztosítasz, hogy az én oldalamon állsz, magyarázd el nekem, mi végre hagytad, hogy apósom cselszövése és haszonlesése miatt évtizedeket fecséreljek el itt az életemből? Miért nem segítettél meg korábban, hogy kedvenc hobbijaimnak hódolhassak? A megalázó robot helyett hányszor és hányféleképpen verhettem volna át bátyámat, azt a szőrös majom Ézsaut? Hány és hány szolgálólányt hághattam volna meg és ejthettem volna teherbe, miközben Te a feleségeim méhével szórakozol? Miért hagytad, hogy ezt tegye kiválasztottaddal Lábán?” Ám Jákob nem kérdez semmit. Ehelyett szolgalelkű szótlanságba burkolózva sodródik a bizarr cselekménnyel és a képtelenebbnél képtelenebb eseményekkel.

„»Így vette el Isten atyátok jószágát és nékem adta.«” - 31:9

Ezek szerint Lábán fehér jószágai, melyek csíkos, pöttyös, pepita egyedeket ellettek Jákobnak, a szülés után mind meg is döglöttek azonnal? Vagy hogyan vette el az Úr Lábán jószágait? A Biblia nem taglalja.

„»Mert lőn a juhok foganásának idejekor, szemeimet felemelém, és látom vala álomban, hogy ímé a juhokat hágó kosok csíkos lábúak, petyegetettek és tarkák. Akkor monda nékem az Isten Angyala álmomban: Jákób. És felelék: Ímhol vagyok. És ő monda: Emeld fel szemeidet és lásd, hogy a mely kosok a juhokat hágják, azok mind csíkos lábúak, pettyegetettek és tarkák. Mert mindazt láttam, a mit veled Lábán cselekszik vala.«” - 31:10-12

Az Úr angyala látta, hogyan zsákmányolja ki Lábán Jákobot? Aztán évtizedeken át figyelte mindezt, mielőtt az Úr vigaszdíjjal kompenzálta volna a kiválasztott és simlis Jákobot szenvedéseiért? Mondjuk nem először tűnik úgy a történetben, hogy a Mennyekben az elsődleges szórakozási forma a teremtmények hosszas szenvedéseiben való tobzódás. Főleg, hogyha isteni kiválasztottról van szó. Ki ne akarna egy ilyen főnöknek dolgozni?

„»Én vagyok ama Béthelnek Istene, a hol emlékoszlopot kentél fel, és a hol fogadást tettél nékem. Most kelj fel, menj ki e földről, és térj vissza szülőföldedre.«” - 31:13

Most akkor az Úr angyala, vagy az Úr jelent meg Jákob álmában?

„És felele Rákhel és Lea, és mondának néki: »Vajjon vagyon-é még nékünk valami részünk és örökségünk a mi atyánk házában? Avagy nem úgy tartott-é minket mint idegeneket? midőn minket eladott, és értékünket is teljesen megemésztette. Mert mind ez a gazdagság, melyet Isten vett el a mi atyánktól, miénk és a mi fiainké. Most azért valamit néked az Isten mondott, azt cselekedjed.«” - 31:14-16

Ezzel be is igazolódott az előző két fejezet során megfogalmazódott gyanú, miszerint Lea és Ráhel - a kor szokásainak megfelelően - nem saját akaratukból házasodtak össze Jákobbal, hanem úgy kerültek cseberből vederbe, mintha eladásra szánt haszonállatok lettek volna. Ennek ellenére mégis szülőversenyt rendeztek Jákob kegyeiért, amibe belekényszerítették kiszolgáltatott szolgálólányaikat, Fredét és Glenét Bilhát és Zilpát is. A két testvér láthatóan komolyan vette azt a korábbi állítólagos isteni parancsolatot, mely szerint a feleség agyatlan és szótlan feltétlen engedelmességgel tartozik a férjének. Még akkor is, ha a férj olyan címeres csaló, szexmániás, balek és pöcs, mint Jákob, aki évtizedeken át hagyta, hogy a nem különben svindler Lábán szívassa.

Ami pedig Lábán vagyonát illeti, a történetírók ez idáig háromféle verziót adtak meg ennek sorsáról. Lábán fiai azt mondták, Jákob lopta el apjuk vagyonát. Aztán Jákob azt állította, az Úr vette el Lábán vagyonát. Erre jön Ráhel és Lea, akik szerint Lábán maga kótyavetyélte el a vagyonát, aztán az Úr is elvette tőle (de mit, ha elkótyavetyélte?). Lehet választani. (Spoiler alert: Soros György nyúlta le, holland segítséggel.)

„Felkele tehát Jákób, és feltevé gyermekeit és feleségeit a tevékre; és elvivé minden nyáját, és minden keresményét, melyet keresett vala; minden jószágát, melyet szerzett vala Mésopotámiában, hogy elmenjen az ő atyjához Izsákhoz Kanaán földére.” - 31:17-18

Amikor Jákob elindult Háránba, a történetből úgy tűnt, mintha az agg és időközben megvakult Izsák már nagyon közel járt volna a halálhoz. Azóta eltelt pár évtized. Vajon él még?

„Lábán pedig elment vala juhait nyírni; azonközben ellopá Rákhel a házi bálványokat, melyek atyjánál valának.” - 31:19

Hogyha az Úr/Jákob/Barbrady sheriff/a denveri musztángok bajnokcsapata mindenét elvette Lábánnak, ahogy azt Lábán fiai, lányai és Jákob állították korábban, akkor mégis miféle juhokat ment el nyírni? A Biblia nem taglalja.

Ahogy azt sem, hogy miféle bálványokat lopa el apjától Ráhel, és miért. Csak nem politeista volt Jákob háráni rokonsága? Szerencse, hogy Mózes még a fasorban sem volt a tízparancsolattal!

„Jákób pedig meglopá a Siriabeli Lábánnak szívét, mivelhogy nem adá tudtára, hogy szökni akar. Megszökék tehát mindenestől, és felkelvén, általméne a folyóvízen, és Gileád hegy felé tarta. És mikor harmad napra megmondák Lábánnak, hogy Jákób elszökött, maga mellé vévén az ő rokonait, hét napi járó földig űzé őket; és eléré a Gileád hegyén.” - 31:20-23

Meg kell hagyni, nem kis teljesítmény Jákob részéről, hogy sikerült megszerveznie, hogy alattomban való szökése három napig észrevétlen legyen. Nem lehetett egyszerű, hiszen Lábán és fiai eleve sejtették, hogy valami nem stimmel, így az ember azt gondolná, hogy Jákobon tartották a szemüket. És főleg úgy nem lehetett könnyű lopva lelépni, hogy a szöveg alapján Jákob vitte magával az előző fejezet végén megszerzett sok juhot, szolgálót, szolgát, tevét és szamarat is, nem is beszélve az igencsak népes kiccsaládról. Már-már hihetetlen mutatvány, David Copperfieldnek bizonyára csorogna a nyála ilyesmi láttán.

Sajnos azonban a háromnapi előny ellenére nem örömködhetett sokáig Jákob, mert egy roppant izgalmas, tíz napos tevés üldözés után Lábán utolérte a kiterjedt pereputtyot.

„Isten pedig megjelenék a Siriabeli Lábánnak éjjeli álomban, és monda néki: »Vigyázz magadra, Jákóbnak se jót, se rosszat ne szólj.«” - 31:24

Az Úr telepatikus úton azt üzeni Lábánnak, hogy „Pofád lapos!”

De jó is lehetett Jákobnak, hogy egy olyan hatalmas istenség áll az oldalán, akinek épp az ilyen ZS-kategóriás szappanoperákba illő, félcédulás és kisstílű családi viszálykodások mikromenedzselése az egyik szakterülete! Miközben elvileg az egész Univerzumot is felügyeli. Ezt a mázlit!

„Mikor eléré Lábán Jákóbot, s Jákób a hegyén voná fel sátorát; Lábán is a Gileád hegyen voná fel az ő rokonaival egybe. És monda Lábán Jákóbnak: »Mit cselekedtél, hogy megloptad szívemet, és leányaimat fegyverrel nyert foglyokként vitted el? Miért futottál el titkon, s loptál meg engem? Miért nem jelentetted nékem, hogy elbocsátottalak volna örömmel, énekszóval, dob- és hegedűszóval? És nem engedted meg, hogy megcsókoljam fiaimat és leányaimat. Ez egyszer bolondul cselekedtél. Volna erőm hozzá, hogy rosszat tegyek veletek, de a ti atyátok Istene tegnap éjszaka megszólíta engem, ezt mondván: Vigyázz magadra, Jákóbnak se jót, se rosszat ne szólj. Hogyha pedig immár el akartál menni, mivelhogy nagy kívánsággal kívánkoztál atyád házához: miért loptad el az én isteneimet?«” - 31:25-30

Mivel az Úr nem küld le Lábánra villámot... ja, nem, az Zeusz... nem kiabál le a Mennyekből dörgedelmes hangon Lábánnak, amiért az nagy ívben szart az iménti isteni utasításra, hogy „Nem megmondtam, hogy pofád lapos?”, felteszem, Lábánnak ez az Oscar-díjra méltó kis siráma Jákob irányába nem volt se nem jó, se nem rossz. Ezek szerint, hogyha az embert lopással és csalással vádolják meg, az csak amolyan semleges megnyilvánulás, nem kell rajta megsértődni.

Lábánt pedig valószínűleg azért fojtogathatta a kétségbeesés bálványainak eltűnése miatt, mert sátrában a feng shui szabályai szerint elhelyezve azokat - és némi száraz teveszarral körbeszórva őket megadott sugarú körben -, képesek voltak bevonzani a jó szerencse mellett az olyan balekokat is, mint Jákob. Meg persze a legyeket, de valamit valamiért.

„Felelvén pedig Jákób, monda Lábánnak: »Mert féltem, mert gondolom vala, hogy talán elveszed a te leányaidat én tőlem erővel. A kinél pedig megtalálod a te isteneidet, ne éljen az. Atyánkfiai előtt vizsgáld meg, mid van nálam, és vidd el.« Mert nem tudja vala Jákób, hogy Rákhel lopta el azokat.” - 31:31-32

Kissé aránytalannak tűnik, hogy néhány redves szobrocska ellopásáért valakinek meg kell halnia, de hé: nem a mértékletességük és józan eszük miatt szeretjük a Biblia szereplőit.

„Beméne tehát Lábán Jákób sátorába, és Lea sátorába, és a két szolgáló sátorába, és nem találá meg; akkor kiméne Lea sátorából, és méne a Rákhel sátorába. Rákhel pedig vette vala a házi bálványokat, és tette vala azokat egy tevének a nyergébe, és rájok űle; Lábán pedig felhányá az egész sátort, és nem találta vala meg azokat. Akkor monda az ő atyjának: »Ne haragudjék az én uram, hogy fel nem kelhetek előtted, mert asszonyok baja van rajtam.« Keresé tehát, de nem találá a házi bálványokat.” - 31:33-35

Nocsak, nocsak. Úgy tűnik, Ráhel nem csak szép volt és szervilis, hanem szorult belé némi fifikásság is. Pontosan tudta, hogy bizonyos férfiak sikítva menekülnek egy menstruáló, „tisztátalan” nőnek még a puszta gondolatától is, és nem volt rest kijátszani ezt az ütőkártyát. Well played!

highfive.gif

Mondjuk az most sem derül ki, hogy mégis mi a nyavalyáért lopta el apja bálványait. Piti bosszú? Közelebb álltak szívéhez a régebbi kitalált istenek? Esetleg ezekbe rejtette el a Leának beígért szexuális szolgáltatásokért kapott mandragóra bogyók maradékát? A Biblia nem taglalja.

„Jákób pedig haragra gerjede s feddődék Lábánnal. Megszólala Jákób és monda Lábánnak: »Mi a vétkem, és mi a bűnöm, hogy üldözőbe vettél? Bezzeg minden holmimat felhánytad, mit találtál a magad házi holmija közűl valót? add elő itt az én rokonaim és a te rokonaid előtt, hogy tegyenek ítéletet kettőnk között.«” - 31:36-37

„Ámde a csíkos, pöttyös, tarka, na meg loncsos, lompos és bozontos, piszén pisze jószágokat hagyd ki a dologból, hiszen azok azért kerültek hozzám dögivel, mert az Úr az én oldalamon áll!” - tehette volna hozzá a lopva meglépett, ám utolért Jákob.

„»Immár húsz esztendeje vagyok nálad, juhaid és kecskéid nem vetéltek el, és nyájad kosait nem ettem meg. A mit a vad megszaggatott, nem vittem hozzád, én fizettem meg azt; tőlem követelted a nappal lopottat, mint az éjjel lopottat is. Úgy voltam hogy nappal a hőség emésztett, éjjel pedig a hideg; és az álom távol maradt szemeimtől. Immár húsz esztendeje hogy házadnál vagyok; tizennégy esztendeig szolgáltalak két leányodért, és hat esztendeig juhaidért; te pedig béremet tízszer is megváltoztattad. Ha az én atyám Istene, Ábrahám Istene, és az Izsák félelme velem nem volt volna, bizony most üresen bocsátanál el engem, de megtekintette Isten az én nyomorúságomat és kezeim munkáját, és megfeddett téged tegnap éjjel.«” - 31:38-42

Jákob sopánkodására reflektálva - utólagos engedelmével - kedves olvasóm és tanult kollégám, MrEnderby előző poszthoz írt, Jákobbal kapcsolatos kommentjéből idéznék: aki évtizedeken keresztül hagyja magát szopatni, az vagy nagyon szeret szopni, vagy tényleg hülye. Mindemellett meg számolni sem tud, mert a Jákob által emlegetett húsz év az előző két fejezet alapján sehogy sem jön ki.

Érdekes mozzanat a szerzők részéről, hogy Jákob az Urat Ábrahámnak az isteneként, Izsáknak pedig a félelmeként említi - tekintve, hogy Ábrahám isteni utasításra minden további nélkül hajlandó lett volna égő emberáldozatként bemutatni a gyerek Izsákot. Szívmelengető.

„Felele pedig Lábán és monda Jákóbnak: »A leányok én leányaim és a fiak én fiaim, és a nyáj az én nyájam, s valamit látsz mind az enyim, de mit tehetek ma ezeknek az én leányaimnak, vagy az ő magzatjaiknak, a kiket szűltek? Most tehát jer, kössünk szövetséget, én meg te, hogy az légyen bizonyságul közöttem és közötted.«” - 31:43-44

Hát itt mindenki amnéziás? Olyan, mintha Lábán is elfelejtette volna a megállapodást, miszerint a nyáj tarka-barka egyedei Jákobot illetik. Meg hogy a lányait is ő maga adta Jákobhoz. (Lehet, hogy a későbbiekben az Úrnak nem mannát, vagy jóságport, hanem Cavintont kellett volna szórnia a mennyekből.)

Aztán váratlanul, minden siránkozás és vádaskodás ellenére a feledékeny és gyakorlott szarkeverő Lábán szövetséget ajánl a szintén szita agyú és gyakorlott szarkeverő Jákobnak. What could go wrong?

„És vőn Jákób egy követ, és felemelé azt emlékoszlopul. És monda Jákób az ő atyjafiainak: »Szedjetek köveket!« És gyűjtének köveket, és csinálának rakást; és evének ott a rakáson. És nevezé azt Lábán Jegár-Sahaduthának, Jákób pedig nevezé Gálhédnek. És mondja vala Lábán: »E rakás bizonyság ma, közöttem és közötted, azért nevezék Gálhédnek.« És Miczpának, mivelhogy mondá: »Az Úr legyen vigyázó közöttem és te közötted, a mikor egymástól elválunk.«” - 31:45-49

Jákob láthatóan leokézza az egyezséget, és elnevezi a szövetséget szimbolizáló kőrakást X-nek. Lábán pedig Y-nak. Aztán meg X-nek, majd Z-nek is. Szóval akkor most mi a nyavalya a neve ennek a két címeres kókler koalícióját kommemoráló, komikus kőrakásnak?

why.gif

Mindenesetre remek előjel egy épp szárba szökő szövetségnél, hogyha a felek (meg a szerzők) még egy nyamvadt kőrakás nevében sem tudnak megegyezni.

„»Ha az én leányaimat nyomorgatánd, és ha az én leányaimon kivűl több feleséget veéndesz, senki sincs ugyan velünk; de meglásd: Isten a bizonyság én közöttem és te közötted.«” - 31:50

Lábán azt mondja Jákobnak, hogy Leán és Ráhelen kívül nem lehet más felesége. Szóval mi a helyzet Fredével és Glenével Bilhával és Zilpával, a két kiszolgáltatott szolgálólánnyal, akiket az előző fejezet szintén Jákob feleségeiként emleget? Vagy ők csak „feleségei” lettek Jákobnak, amolyan eufemisztikus, bibliai értelemben, és csak gyereknemzéshez volt rájuk szükség? A Biblia nem taglalja.

„És monda Lábán Jákóbnak: »Ímé e rakás kő és ímé ez emlékoszlop, a melyet raktam én közöttem és te közötted.«” - 31:51

Találós kérdés: ki állította az emlékoszlopot, Lábán, vagy Jákob? Itt az áll, hogy Lábán. Csupán néhány sorral feljebb meg az, hogy „és vőn Jákób egy követ, és felemelé azt emlékoszlopul”. Tán két emlékoszlopot állítottak? A Biblia nem taglalja.

„»Bizonyság legyen e rakás kő, és bizonyság ez az emlékoszlop, hogy sem én nem megyek el e rakás kő mellett te hozzád, sem te nem jössz át én hozzám e rakás kő, és ez emlékoszlop mellett gonosz végre. Az Ábrahám Istene, és a Nákhor Istene, és az ő atyjok Istene tegyenek ítéletet közöttünk.« És megesküvék Jákób az ő atyjának Izsáknak félelmére.” - 31:52-53

Megesküszik egymásnak a két csaló, hogy amikor a jövőben a Jákob/Lábán/Barbrady sheriff/a denveri musztángok bajnokcsapata által állított emlékoszlopra pillantanak, emlékezni fognak arra, hogy megígérték, többé nem fogják átkúrni egymást simlis szándéktól vezérelve. Azt, hogy közös előéletüket számba véve mennyire bíztak egymás szavában, a Biblia nem taglalja. Ha volt egy csöpp eszük - ami az eddigi cselekményt elnézve nem túl valószínű -, akkor egyáltalán nem.

„Akkor Jákób áldozatot öle ott a hegyen, és vendégségbe hívá az ő rokonait. És vendégeskedtek vala, s meghálának a hegyen. Reggel pedig felkele Lábán és megcsókolá fiait és leányait és megáldá őket. Azután elméne Lábán, és visszatére az ő helyére.” - 31:54-55

Mint a legtöbb nagy jelentőségű eseményre a Bibliában, e szemfényvesztők szövetségére is meghitt áldozati szertartással kerül pont. Ezt követően Lábán elindult haza, miközben feltehetően azt dúdolta az orra alatt, hogy "Bye bye, Jákob, kitoltál velem, elmentél és azóta a bálványaim keresem".

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://netsi.blog.hu/api/trackback/id/tr7212807652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atomic Warning 2017.09.07. 07:49:17

Jaj de jó, már megijedtünk hogy a szcientológusok materializálták a lelkedet és emiatt kómába estél.

VikThor_ 2017.09.07. 09:36:50

Nah, vègre!
Best blog ever.
Remélem az egèsz könyvet kielemzed :o)

ApagandoLasLuces 2017.09.07. 11:15:52

Csatlakozom az előttemszólókhoz, én is vártam már az új fejezetet. Imádkoztam érte minden este és itt is van. Szóval isten létezik. :-)
De, komolyra fordítva a szót miközben ezt a részt olvastam én is többek között azt próbáltam kisakkozni, hogy mi van a Lábán nyájával. Szégyen ide - szégen oda még most sem értem. nem mintha sokat számítana mondjuk. Csak annyiban,hogy egy idő után ez a sok sok "kis" baki összeadódik és hitelteleníti az egész sztorit, még ha tanmeseként is nézek rá. De aki hinni akar benne azt nyilván nem érdekli az ilyesmi.

Atomic Warning 2017.09.07. 11:22:13

@ApagandoLasLuces:
- Nem érted a történetet, mert ezt metaforikusan kell értelmezni
- A biblia nem mérvadó, hanem az a mérvadó, amit csak szóban adtak át, de nem írták le
- matematikai bizonyíték
- csak úgy

MrEnderby 2017.09.07. 11:41:03

Szerintem ez a sztori sem áll meg a Lábán! Érted, a "Lábán"! Haha :)

ApagandoLasLuces 2017.09.07. 11:59:32

@Atomic Warning: Tudom nem komoly,amit írsz de azért reagálnék.
"- Nem érted a történetet, mert ezt metaforikusan kell értelmezni"
Lehet de ezzel az a baj, hogy gyülekezetről-gyülekezetre meg szektáról-szektára változik, hogy mit kellene metafórikusan meg betűszerint értelmezni. Meg egy metafóra több elemből tévődik össze,és én azt várnám egy olyan írástól aminek ekkora jelentőséget tulajdonítanak, hogy az elemek között legyen valami értelmes kapcsolat.
"- A biblia nem mérvadó, hanem az a mérvadó, amit csak szóban adtak át, de nem írták le"
Ehhez időgép kellene, hogy meg lehessen határozni mit adtak át szóban, ami meg nincs. :-)
"- matematikai bizonyíték"
Persze, mert akik leírták ezeket a sztorikat meg akik összeállították nyilván nagy matekzsenik voltak.Max úgy tudnám elképzelni ezt a matematikai bizonyítékot,mint ahogy O'brian elmagyarázta Winston Smithnek az 1984ben, hogy kettő meg kettőből hogy lesz 5. :-)
"- csak úgy"
Akkor nincs is több kérdésem bíró úr. :-)

Atomic Warning 2017.09.07. 14:49:06

@ApagandoLasLuces:
Haha, próbáltam beleélni magam egy hívő agybeteg hülyeségébe, de a második körben simán elvéreznék, bár biztos van nekik a válaszaidra is válaszuk, meg nekik a végtelenségig van a felmerülő kérdésekre válaszuk, csak ezek a válaszok nem egységesek, gyakorlatilag minden hívő mást mondana, másrészt egyikre sincs bizonyítékuk, így igazából tökmindegy hogy melyik szekta melyik kérdésre mit válaszol. Ebből is látszik, hogy ők sem tudják mi a helyzet.

Nade lássuk, mit válaszolnék ha mégis hülye hívő lennék ami nem vagyok:
- Az elsőre nem tudok semmit mondani csak azt, hogy az összes szekta téved, csak a mi szektánk tudja az igazságot :)
- Nem kell időgép, mert az igazság őrzői azóta elmondogatják saját köreikben a történetet úgy, az igaz marad = tehát nem változott semmit. Persze az hogy közben a leírt történet már 2000+ éve is egy zagyva baromság az nem zavarja őket :)
- Nem ők voltak matekzsenik, hanem a mai idióták próbálják a vallást és a hitet áltudományos bullshitekkel bizonyítgatni, és ez is egy a sok közül, hogy isten létezése matematikailag bizonyítható. Képletet ne kérj, mert úgysem értenéd meg :)

MrEnderby 2017.09.07. 17:12:57

Szerintem az 1 Mózes 31:45-49 résznek lehet értelmezhető magyarázata, @NETSi.
Jegár-Sahadutha, Gálhed és Miczpa szerintem simán csak egymás szinonimái, és nem arról van szó, hogy nem tudtak megegyezni, hanem csak kenték az agyukat.
Mai szavakkal kb, így hangozhatna:
- Legyen ez őrtorony!
- Nevezzük emlékoszlopnak!
- Rendben, legyen ez tanúnk!

A történet ettől függetlenül megint szép példája, hogyan éljünk egymás mellett, etikusan, okosan, a másiktól lopkodva, botokkal génmanipulálva. Meg is ihletet egy versikére:
Lám, jó az isten, jót ád,
befogta Lábán pofáját,
és számos nő pináját,
hirdessétek hát csodáját!

Jakab.gipsz 2017.09.07. 22:45:43

@Atomic Warning: @MrEnderby:

Jó emberek vagytok ti, egy aprócska hibát leszámítva, utáltok gondolkodni.

Atomic Warning 2017.09.08. 07:43:29

@Jakab.gipsz: Lehet benne valami. Ilyen primitív semmitmondó kommunista időket idéző bizonyítatlan ideböfögések amiket te írogatsz sosem jutna eszünkbe hiába szeretnénk.

Jakab.gipsz 2017.09.08. 16:45:22

@Atomic Warning:

Ha nem tetszik a kommunisták böfögése (köztudott, hogy ateisták is voltak egyben), reklamálj Marx-Engels uraknál, ők böfögték ki magukból a kommunista kiáltványt, és népes rokonságuknál, akik viszont agyon dicsérték ezeket a hülyéket, majd lövettek, ezek a mocskok.

Nem értem mi bajod van velem, neked semmi sem jó.

NETSi azt bizonygatja, értelmetlen zagyvaság a Biblia.

Ha értelmetlen zagyvaság lenne, nem tudnánk párhuzamot vonni, ma élő törzsi pásztorkodó népek, szokásaival, gazdasági társadalmi berendezkedésével.

Lásd naszájok és más pásztorkodó népek törzsi szokásait, a nősülés ceremóniái és a nőért fizetendő érték, tehén, birka kecske tök mind egy darab darab., Egy fiatal férfinek nő kell, különben nincs folytonossága, tudod a nőből van a gyerek, nem csak lombikból. Tehát jegy ajándékot fizet a leány szüleinek.
Ma ugyan ezt úgy hívjuk diák hitel, a fiuk és a lányok is fizetik így növelve önmaguk értékét. Így van eladósítva előre, egy ember.
Hitel-politika. Ennyi.
Mi az érték ? Mi az amit tudunk ?
Ott tart ma a nyugat kufár-társadalma, ahol a zsidók tartottak 4-5000 éve, hála a sok ateista, rengeteg-eszének.

Össze foglalva, a bibliai történeteken, röhögcsélők, vásott kölkök,
infantilis személyek, csak szöveg értelmezési problémáik vannak, ez pedig bocsánatos bűn.

MrEnderby 2017.09.08. 18:40:10

@Jakab.gipsz: Az, hogy két vagy több fogalom / esemény / bármi között párhuzamot lehet vonni, még nem igazolja egyiket sem. A dolgok nem attól lesznek elfogadhatóak és követendő példák, hogy a történelmi léptékkel tekintett múltban eredeztethetők.

Jakab.gipsz 2017.09.08. 20:06:16

@MrEnderby:

1, Nem én állítottam, hossza elemző munkát követően azt, hogy a Szentírás a Biblia értelmetlen hablaty.

2, Én azt állítom, hogy a Biblia természet tudományos alapossággal megírt tankönyv, de csak a megfelelő, logikai kontextusban értelmezhető a benne leírt tudományos elgondolás, egyébként csak olvasmányos könyv.

"Az, hogy két vagy több fogalom / esemény / bármi között párhuzamot lehet vonni, még nem igazolja egyiket sem."

Feltéve ha valós eseményeket vizsgálunk olyanokat amelyek megtörténtek.

Atomic Warning 2017.09.08. 20:10:01

@Jakab.gipsz: Lehet hogy az "ősi pásztorkodó népek" és a biblia között van összefüggés, mégpedig az, hogy mindkettő elmaradott, a tudatlanságba rögzült, fejlődésre képtelen marhaság, mindkettő szerint szar élni. Az a társadalom, amiben "nőért fizetendő érték, tehén, birka kecske tök mind egy darab darab." az szar elmaradott fostenger, mint az össze mai is fennálló teokrácia. Emiatt szar a biblia és az összes vallás is, mert egy elmaradott, szar rendszerben íródott, és a hozzád hasonló idióták ezt a rendszert akarják visszahozni. Szarabb mint a kommunizmus volt, annyival szarabb amennyivel régebben keletkezett. Lehet hogy te nem tartod magad kommunistának, de amíg mi ateisták a kommunizmushoz képest - amihez semmi közünk és le is szarjuk - előreléptünk, addig ti hívők még ahhoz képest is le vagytok maradva szellemi és kulturális téren is vagy 3000 évvel.

Atomic Warning 2017.09.09. 11:07:32

Én ma megértettem végre Jakab motivációját:
- Akkora tudatlan képzetlen de nagyképű kretén, hogy nő nem áll vele szóba
- Kurvára nincs pénze
- Kecskét tudna lopni, de azért nem kap semmit
- Ezért visszavágyik egy olyan szar, középkorban ragadt primitív társadalomban, ahol vallási alapon kapna nőt egy lopott kecskéért :)

Mi nem vagyunk hajlandóak visszasüllyedni erre a szintre.

Jakab.gipsz 2017.09.09. 22:57:43

NETSi elnézését kérem!

De muszáj nagyon-nagyon gorombának lennem, néhány személyeskedő hozzá szólóval.

Mint például ezzel a két 1/2 eszű éltanuló, tanulatlan bunkó @Atomic Warning: @MrEnderby: fehérje halmazokkal, akik ateistáknak vallják önmagukat.

Ti ateisták lennétek a fejlődés és a haladás motorjai? Nárcisztikus csupasz majmok, vagytok, olyan sötét és üres a fejetek mint egy verem, vagy egy üregrezonátor !
Ha lélek-nélküliek vagytok akkor csak biorobotok vagytok akik önmagukat programozzátok, azért mert amit tudtok egymástól tudjátok, tehát mint ahogyan a rovarok, feromonokkal, ti pedig jelszavakkal programozzátok önmagatokat.
Ezért, vagytok ti az igazi ateista nácik. (mások érzékenységére, érzéketlen szocio és pszichopaták), akik különböző izmusok álarcát öltitek fel, kommunizmus vagy a nemzeti szocializmus, ma pedig a neoliberalizmus, fügefa levele alatt illegtek-billegtek, katasztrófa felé hajtva az egy és oszthatatlan emberiséget.

Olyan nincs, hogy valaki kicsit ateista, mint ahogyan egy nő vagy terhes, vagy nem terhes. Következtetés képen, pontosan a ti "harcos nyugatias ateizmusotok" hívta életre a dogmatikus hívők tönkelegét.
Lásd a vallás betű szerinti értelmezésén, azaz dogmák alapján létrejött, huszadik századi államokat, ti a mindent tagadók, hívtátok létre, pl. Izraelt és Iránt, Szaud- Arábiát hogy aztán kölcsönösen utálják egymást Ábrahám fiai.
Ti ateisták bosszantóan unalmasak vagytok, mert még hülyének is hülyék vagytok.

Azért mert, a nagy pofátoknak és az ajvékolásotonak, (jósolgatásaitoknak) köszönhetően, néhány egyszerű kérdést ma már, illetlen dolognak számít fel tenni, pl. értelmes tervezettségű-e az univerzum és ha igen ezt, hogyan lehet minden kétséget kizáróan bebizonyítani. Fel nem tett, kérdést pedig nem lehet megválaszolni.
Nos ezért vagytok, ti ateisták, magabiztos paraziták, élősködő csupasz majmok, akiknek a színvonalára nem szabad lesüllyedni egyetlen egy embernek sem.

Tehát jöjjön akkor egy egyszerű, logikus kérdés feltevés: létezhet-e "Isten" avagy sem? Azaz értelmes tervezettségű-e vagy sem, az univerzum?
Egy ilyen egyszerű kérdést, miért is ne lehetne bebizonyítani és eldönteni, ha gondolkodunk egy kicsit.

Atomic Warning 2017.09.10. 10:15:43

@Jakab.gipsz: Te szerencsétlen barom, ameddig a tudatlan, tanulatlan, több 100 éve fejlődésképtelen népeket favorizálod azért, mert ott egy nőt kecskére lehet cserélni, addig nem pofázz fejlődés motorjáról, középkorban ragadt fogyatékos barom. Majd ha lesz esélyed ebben az általad favorizáltnál modernebb és normálisabb, demokratikusabb társadalomban labdába rúgni, akkor pofázz. Hülye hitgyülis kreacionista balfasz vagy, fogalmad sincs semmiről. Az ateizmus és a hívőség között 7 fokozat van, te tudatlan tájékozatlan egoista nyomorék. Az hogy mi ezen hol vagyunk az a mi magánügyünk. Te egy szélsőségesen hülye hívő vagy az biztos, 3000 évvel elmaradva mögöttünk. Szar lehet neked hogy nincs kecskéd, de ha lenne sem kapnál érte nőt még az elmaradott teokráciákban sem ahová való lennél, akkora hülye vagy :)

Atomic Warning 2017.09.10. 10:17:06

@Jakab.gipsz: A parazitákról annyit, hogy ti idióta kreacionista balfaszok, még a saját szektátokat sem tudjátok fenntartani, ahhoz is a mi pénzünk kell nektek is meg a többi hívő szektának is. Ti vagytok azok, akik a tanult képzett modern szemléletű piacképes tudással rendelkező embereket lenyúljátok.

MrEnderby 2017.09.10. 10:25:20

@Jakab.gipsz: Én csak annyit szeretnék mondani, hogy lehet például méhen kívüli terhesség is. Vagy ikrek. De akár el is vetélhet sajnálatos módon. És hogyan lett terhes? Természetes úton? Lombik? Szűznemzés? Erőszak? Mennyi kérdés... Persze így ez a dialektikus logika. És mi a konklúzió? Míg leng a lánc, meleg a hinta. Ülj bele szépen, kis Jakab!

Atomic Warning 2017.09.10. 11:51:48

@MrEnderby: Mintha nem lenne teljesen mindegy, mert ugye amihez hasonlította, (ateizmus) ahhoz semmi köze a terhességnek. Másrészt honnan tudhatná, szerencsére nem olyan társadalomban élünk, ahogy egy kecskét nőre lehet cserélni, szóval jakab szájából ez a példa pont akkora bullshit volt mint az összes többi.

Itt külön ki kell emelnem, hogy mekkora kretén gusztustalan patkány az az "ember", aki szerint az egy jó, sőt fejlett társadalom (a nyugati demokráciákkal ellentétben) ahol természetes az, hogy egy kecskét nőre cserélnek.

Jakab tájékozottság, intelligencia, demagógia és tudás arányában teljesen kompatibilis egy elmaradottabb iszlám teokráciával, vagy valamelyik középkorban ragadt féldiktatúrával. Indiával csak akkor, ha olyan kasztban születik akik kecskéért nőt vehetnek :)

Nincs értelme jakabbal társalogni. Egyrészt random összeköt összefüggéstelen dolgokat, ami még nem lenne baj, de mindkettőt úgy torzítja, ahogy a beteg és tudatlan, de nagyképű egosita agya szerint az az ő igazát szolgálja. Másrészt már ismerjük azt a marhaságot, hogy neki, és csakis neki, matematikai (hahaha!!!) bizonyítéka van isten létezésére. Jakab baszki, miért nem publikálod akár vallásos médiában is? Mert még ott sem annyira idióták hogy elfogadják az összefüggéstelen agymenésedet? Úgy tűnik még a vallások között is vannak árnyalatok. Arról nem beszélve, hogy amilyen nagyképű hólyag vagy, a bizonyítékoddal már a tudományos médiának is tele kéne lennie, és akkor legalább lenne miről beszélni. De nincs tele, mert az egészből csak az derül ki hogy egy tudatlan tájékozatlan barom vagy.

Jakab.gipsz 2017.09.10. 14:19:49

@Atomic Warning:

Az ateizmus is csak egy izmus, paradigma a világunk szemlélési módja, semmi több.
Az ateizmust is csak elhinni lehet, amely szerint nincs a morálnak, szubsztancionális és transzcendens értelme, azaz több fokozatú tagadásra épül.
A Hit-gyülisek legalább, meg bíznak "Istenben", azaz egy morális az emberi értelmet meghaladó értékrendben megbíznak és ez a mentségükre szól, még akkor is ha zavaros és ellentmondásos, a prédikátoruk.

Továbbá az is a mentségükre szól, hogy csak elutasítják az értelmetlen agyalágyult elméleteket, de nem szítanak gyűlöletet, mint ahogyan ezt az ateistáknál meg szokhattuk.

Nem tartom magamat szélsőségesnek, csak azért mert gondolkodni merészelek olyan dolgokon ami a Ti rengeteg eszeteket meghaladja.
A van és a nincs, csak egy tagadás és csak egy állítás, semmi több ezt a patt-helyzetet miért is ne tudnánk meghaladni, logikusan gondolkodva.
Ez a logika pedig éppen úgy e-világi, noha a transzcendens ismereteinkről szól, mint a ti tagadásaitok.
Ebben az esetben, ennek a "másféle logikának" fel kell tudnia oldania, a teológia írott szóra alapozott dogmatikus ön-ellentmondásait. például a zsidó-muzulmán, síita- szunnita gyűlölködést is és a Tao-izmus, jing-jang elméletéből következtethető kiegyensúlyozottság dogmáit is meg kell tudnia haladni. Azaz jelentősen tágulna a világunkról alkotott kép.

Én inkább arra keresek magyarázatot, hogy az egy és oszthatatlan emberiség kollektív erkölcsi tudata, miért van le blokkolva, ugyanis sokkal többre lennénk képesek. Ehhez a témához, egy másféle-logika felmutatásához a jelenleg ismert és alkalmazott, izmusoknak nincs semmi köze sem.
Következtetés képen nem elhinni kell, hanem alkalmazni, a probléma megoldó képességé a döntő, szó.

Az ateizmus bűne, pedig az, hogy megakadályozza ezt a kibontakozást, önmagának vindikálja a bölcsek kövének a keresését.. Ma az izmusok harca ott tart ahol kétszáz éve, az alkimisták és kémia tudománya tartott. Amikor is Mengyelejev elő állt a periódusos rendszer forradalmi ötletével, csak rendet csinált a már ismert elemek tengerében.
Az alkimisták pedig a történelem szemét dombjára kerültek.
Ez sors vár az ateizmusra is, nem véletlenül szitkozódtok és visítoztok gondolkodás helyett, elutasítva minden kezdeményezést.

Atomic Warning 2017.09.10. 15:35:44

A szokásos zagyvaságodra csak egy kérdésem van:

"Következtetés képen nem elhinni kell, hanem alkalmazni, a probléma megoldó képességé a döntő, szó."

Miért nem mutatják meg nekünk, a transzcendens hülyeségeket fikciónak tartó ateistáknak a hívők, hogy ez a "az egy és oszthatatlan emberiség kollektív erkölcsi tudata" működik és használható valamire (bármire). Ezzel kapcsolatban miért nincs a hívőknek sem semmiféle eredményük, illetve az állításaik miért ellenőrizhetetlen, megismételhetetlen, nevetséges baromságok és hazugságok ezzel kapcsolatban? Miért hatástalan az összes ezotérikus gyógymód? Miért nem segített még senkin az ima, miért a bibble belt államokat sújtja a hurrikán, az ateista Svédország, Izland, és Norvégia helyett?

A mi válaszunk az, hogy azért, mert alternatív transzcendens világ, beleértve az "emberiség kollektív tudatát" és a világ állítólagos "intelligens teremtőjét", nem létezik, ezért ezeknek semmiféle hatása nem lehet a világunk semelyik szegmensére. És erre a mi bizonyítékunk az, hogy nincs is. A ti bizonyítékotok az lenne ha lenne, de nincs, nem tudtok elénk tenni semmit ami a vallásos bullshit hatására változott, hacsak nem a sok középkorban ragadt fanatikus idiótát, de ezek fennmaradásában nincs semmiféle ezotéria, ők egyszerűen hülyék maradtak egy kurvaszar társadalomban, amit hülyék vezetnek. Vaslogika, amit nem fogsz megérteni mert hülye vagy hozzá mint egy olyan kecske amiért már nőt sem lehet kapni még egy elmaradott iszlám teokráciában sem.

Jakab.gipsz 2017.09.10. 21:27:22

@MrEnderby: Jó kérdés ez a méhen kívüli terhesség, amikor is a szabad akarattal rendelkező ember, beavatkozott a természet rendjébe, mert rossz volt az "időzítés". Nem tartok biológia órát, aki nem tudja miről van szó az infantilis.

Ezt a rossz időzítést normális esetben szabad akaratunkból hoztuk létre, tehát korrigálhatjuk, éppen azért, hogy egy nő ne kínok kínja között haljon meg, de semmit sem garantál a jövőre nézve ez a beavatkozás.
És pontosan erről van szó az idő hovatartozásáról és a haladási irányáról, azaz az entrópiáról amely vissza fordíthatatlan, helyileg és időszakosan sérülhet, ámde összességében a tér topológiája miatt, vissza felé sohasem történnek meg az események, azaz az univerzum entrópiája és az információ tartalma nem csökkenhet. Ezt a tényt pedig több matek-tétel is alá támasztja.
Tehát az egy állítás és az egy tagadás, hamis diszciplína, ugyanis eldönthetetlent eredményez, már pedig ez nem lehetséges, mert az univerzum haladási iránya megszabott.
Következtetés képen amikor egy harcos ateista mint maradit, elküld (a kurva anyámba) ahogy ezt tőlük már megszokhattuk (lásd. Brendel Mátyás blogjait),, csak egyet tudok mondani.
Nem: a ti qurva anyátokat, féleszű ateista csupasz majmok, továbbá ne üldözzétek és uszítsatok a kereszténység ellen mert ahhoz nektek semmi közötök nincsen még egy szekularizált jog-államban sem. Továbbá azért is kussoljatok ateisták, mert keresztény értékrend nélkül ti nem is létezhetnétek.

És ennek a kijelentő mondatnak semmi köze sincs a teológia tudományához, tehát nem szükséges hitbuzgó katolikusnak lennem, hogy megtehessem, mert csak logikusan kell gondolkodnom arról amit nem tudok.

Azért mert ha létezik az eldönthetetlen kérdések problémája, ezt a teremtőnk már akkor megoldotta és feloldotta, mielőtt ez a kérdés bennük felmerülhetett volna, ugyanis létező problémát csak létező értelem tud megoldani. Ha pedig átgondoljuk ismételten ezt az ez az állítást beláthatjuk, hogy az "idő utazó" problémájának az inverze, fordítottja, került előtérbe, továbbá van mód, logikát rendelnünk a metafizika mellé és ekkor új ismeretekre is szert tehetünk egy felsőbbrendű intelligencia, jóvoltából, ezen okok miatt, mert eldönthetetlen probléma, mint amilyenek a paradoxonok a számunkra sem létezhetnek.

Bocs a káromkodásért, de olyan jól esett így kimondani.

U.i. Aki nem ismeri a Bécsi-Harvard körös filozófusok munkásságát, kíméljen meg a vélemény nyilvánítástól. Tudomány-filozófiai kérdésekről, nem lehetséges a civil nyilvánosság hatalmát bevonva, népszavazást tartani. Azért mert tök mindegy, hány sajtszakértő véleményezi a holdat, az nincs sajtból és akkor is a helyén van ha éppen nem látjuk.

Jakab.gipsz 2017.09.10. 21:28:01

@MrEnderby: Jó kérdés ez a méhen kívüli terhesség, amikor is a szabad akarattal rendelkező ember, beavatkozott a természet rendjébe, mert rossz volt az "időzítés". Nem tartok biológia órát, aki nem tudja miről van szó az infantilis.

Ezt a rossz időzítést normális esetben szabad akaratunkból hoztuk létre, tehát korrigálhatjuk, éppen azért, hogy egy nő ne kínok kínja között haljon meg, de semmit sem garantál a jövőre nézve ez a beavatkozás.
És pontosan erről van szó az idő hovatartozásáról és a haladási irányáról, azaz az entrópiáról amely vissza fordíthatatlan, helyileg és időszakosan sérülhet, ámde összességében a tér topológiája miatt, vissza felé sohasem történnek meg az események, azaz az univerzum entrópiája és az információ tartalma nem csökkenhet. Ezt a tényt pedig több matek-tétel is alá támasztja.
Tehát az egy állítás és az egy tagadás, hamis diszciplína, ugyanis eldönthetetlent eredményez, már pedig ez nem lehetséges, mert az univerzum haladási iránya megszabott.
Következtetés képen amikor egy harcos ateista mint maradit, elküld (a kurva anyámba) ahogy ezt tőlük már megszokhattuk (lásd. Brendel Mátyás blogjait),, csak egyet tudok mondani.
Nem: a ti qurva anyátokat, féleszű ateista csupasz majmok, továbbá ne üldözzétek és uszítsatok a kereszténység ellen mert ahhoz nektek semmi közötök nincsen még egy szekularizált jog-államban sem. Továbbá azért is kussoljatok ateisták, mert keresztény értékrend nélkül ti nem is létezhetnétek.

És ennek a kijelentő mondatnak semmi köze sincs a teológia tudományához, tehát nem szükséges hitbuzgó katolikusnak lennem, hogy megtehessem, mert csak logikusan kell gondolkodnom arról amit nem tudok.

Azért mert ha létezik az eldönthetetlen kérdések problémája, ezt a teremtőnk már akkor megoldotta és feloldotta, mielőtt ez a kérdés bennük felmerülhetett volna, ugyanis létező problémát csak létező értelem tud megoldani. Ha pedig átgondoljuk ismételten ezt az ez az állítást beláthatjuk, hogy az "idő utazó" problémájának az inverze, fordítottja, került előtérbe, továbbá van mód, logikát rendelnünk a metafizika mellé és ekkor új ismeretekre is szert tehetünk egy felsőbbrendű intelligencia, jóvoltából, ezen okok miatt, mert eldönthetetlen probléma, mint amilyenek a paradoxonok a számunkra sem létezhetnek.

Bocs a káromkodásért, de olyan jól esett így kimondani.

U.i. Aki nem ismeri a Bécsi-Harvard körös filozófusok munkásságát, kíméljen meg a vélemény nyilvánítástól. Tudomány-filozófiai kérdésekről, nem lehetséges a civil nyilvánosság hatalmát bevonva, népszavazást tartani. Azért mert tök mindegy, hány sajtszakértő véleményezi a holdat, az nincs sajtból és akkor is a helyén van ha éppen nem látjuk.

MrEnderby 2017.09.11. 08:26:45

@Jakab.gipsz: A tökéletes isteni tervezés és az entrópia? Létezik eldönthetetlen kérdés, amit már a kérdés előtt eldöntöttek? Neked könnyű lehet, de azért nekünk se rossz...

Jakab.gipsz 2017.09.11. 10:06:27

@MrEnderby:

Egy szellemi gettóban, minden szép és jó, néha ugyan bűnösöket kell találni, azokat statisztikai alapon, (ahogyan az ateista, kommunisták és a nácik) tették, likvidálni és az ügy elvan intézve.

Nekem nem könnyű látni azt, hogy süketek és vakok vagytok mint a termeszek, lélek nélküli bio-robotok, lebutított zombik vagytok, dicsérjétek agyon egymást, mert bizony nagyon-nagyon okosnak, képzelitek magatokat.

Aki pedig kételkedni merészel az ateisták bölcseletébe, az ugyebár ki írja magát a demokratikusan gondolkodók széles táborából, főleg akkor ha nem politikailag korrekt módon fogalmazza meg mondani valóját.

ApagandoLasLuces 2017.09.11. 11:18:41

Van egy problémám, ami régóta piszkálja már a csőrömet az ateista szó használatát illetően. Sokan, túl sokan használják ezt a szót, úgy mintha valami zsák lenne amibe szinte bármit bele lehet tuszkolni. Legyenek ezek a bele tuszkolt dolgok akár negatívak ahogy rendszerint a vallás védők teszik, akár pozitívak ahogy sokszor a magukat ateistáknak mondók teszik.
Szóval mindkét oldal sáros ebben bizonyos mértékig. Miközben, a szó csak annyit jelent és nem többet,hogy valaki nem teista. Vagyis, azon kívül, hogy az illető egészen pontosan zéró istenben hisz, nem tudunk róla semmit. Nem tudjuk hogyan jutott erre a következtetésre, nem tudjuk ismeri-e bibliát, nem tudjuk a politikai beálítotságát, nem tudjuk a szeme színét, satöbbi. Nem tudunk róla az égegyadta világon semmit azon kívül, hogy egyik vallásos izmust sem tartja helyt állónak. Se a monoteizmust, se a politeizmust.
Mit olyan nehéz ezen felfogni?
Olyan ez mintha valakiről látatlanban a kedvenc étele alapján akarnád meghatározni a test súlyát. Én például imádom a jó cupákos ételeket mégis nyüzüge vagyok. :-)
Aztán menetrend szerűen megérkezik GipszJakab, aki a minősíthetetlen kommentjeiben egyszerre(!) nevez olyan embereket akikről nem tud semmit azon kívül hogy nem hívők, kommunistáknak, náciknak meg neoliberálisoknak.Egyebek mellett. Mintha csak azért mert valaki nem hívő, autómatikusan többszörösen hasadt személyiség lenne, aki egyszerre azonosul a kommunistákkal és a nácikkal, akik a politikai spektrum homlok egyenest ellentétes felein vannak és a második világ háborúban egymás ellen harcoltak. Sőt, azonosul mindezek mellett és egy idejűleg a liberálisokkal is, akik elutasítják mindkét ideológiát, és, akiket mindkét előbb említett fél utál a mai napig is, mint a szart. Ezt nem lehet komolyan venni.
Máskülönben meg, maga a biblia is emlegeti néha a hitetleneket, pedig akkor még nem voltak sem nácik, sem kommunisták, sem liberálisok. Szóval, már akkor is voltak sokan akiknek nem vette be a gyomra ezt a sok kitalációt, amikor a szövegek létre jöttek.

MrEnderby 2017.09.11. 15:05:35

@ApagandoLasLuces: Te sem tudsz semmit, Luca. Jakab tudja. Te is kommunista náci neoliberális csupasz majom vagy! Egy biorobot!
Ha nem érted, hogy a biblia egy természettudományi tankönyv, csak kevés benne az ábra, akkor hiába is mondják neked, hogy a metafizika, és a Kaposvár-Yale kör filozófusai, akik mint az egyszeregy. Hát nem értitek, barmok, hogy zöldre van a, zöldre van a rácsos kapu festve!?
Itt az egy állítás, egy tagadás elve. Azt állítom, hogy nem igaz, tehát tagadom, és kész is az idő és univerzum spiráljába vesző entropikus homlokegyenesem. Spinoza spenótja! De ezt sem fogjátok fel!

ApagandoLasLuces 2017.09.11. 16:25:11

@MrEnderby: Enderby úr, te valami parodista vagy? Nem ez az első, hogy úgy figurázod ki Gipsz hozzá szólását, hogy, ha nem lenne ott a neved azt gondolnám ő írta. Kaposvár-Yale Kör. LOL. :-)
De gondolom ez jár annak, aki folytonfolyvást visszatér oda, ahol nyilván valóan nem látják szivesen, és megakadályoz minden érdekesnek idnuló beszélgetést inkoherens és szitkozódó szó cséplésével.Nekem eszembe sem jutna szanaszét trollkodva rá telepedni pióca módjára például egy vallásos blog komment szekciójára ha nem értek egyet annak tartalmával. Még ha a jogom meg lenne is hozzá. Hiába emleget csak az ő fejében létező összefüggésekben filozófiát, morált meg keresztény értékrendet, akármit is jelentsen az utóbbi, és így szofisztikáltnak látszódni, ez szerintem egyszerű makacs faragatlanság. Megértem Netsi miért döntött úgy, hogy nem reagál a hozzá szólásaira. Egy ilyen súlyos megerősítési torzítással és mártír komplexussal élő emberrel nem lehet normális eszme cserét folytatni, ahogy a mellékelt ábra is mutatja.
És észrevettétek, hogy még sztár allűrjei is vannak? :-D Ő akarja megszabni valaki másnak a blogján, hogy ki nyílváníthat véleményt az ő hozzászólásáról! "U.i. Aki nem ismeri a Bécsi-Harvard körös filozófusok munkásságát, kíméljen meg a vélemény nyilvánítástól." Beszarás.

MrEnderby 2017.09.11. 20:06:13

@ApagandoLasLuces: Nézd, azt teljesen megértem, hogy aki NETSi elemzésével nem ért egyet, például vallási vagy lelkiismereti okokból, annak ez vérlázító lehet. Nekem is vérlázító, ha olykor rasszista, gyűlölködő vagy éppen chemtrailes írásokba futok. Ezért nem látogatok - figyelem, megismétlem: NEM LÁTOGATOK ilyen blogokat. Ezeknek a célközönségét nem lehet meggyőzni, főleg nem az internet adta arctalanság ködében. Aki mégis ilyesmire vetemedik, és hosszasan űzi, az véleményem szerint vagy troll, vagy kényszeres (beteg), vagy szimplán hülye és önmaga ellensége. A legdurvább, ha önmaga számára még egy igazolható ideológiát is gyárt ehhez. Igen, Gipsz, rólad van szó.
Másik. Valójában NETSi elemzései kapcsán nem alakulnak ki érdekes beszélgetések. Legtöbbször szerintem azért, mert maga az alapanyag nem teszi lehetővé. Idióta történet képtelenségekkel, amikre NETSi már üt egyet, mi a monitor előtt mosolygunk rajta, és kár több szót vesztegetni rá. Máskor jön egy agresszív megmondó, megmondja, aztán eltűnik. Néha volt egy két ígéretes hozzászóló (például pkfjb), de eltűntek. Atomic-kal vagyunk itt rendszeres hozzászólók, csupasz majom biorobotok :)

Atomic Warning 2017.09.11. 20:35:20

@MrEnderby: Tegyük hozzá, hogy én nem egyszerű biorobot vagyok, hanem a háttérhatalom telepítette a fejembe a legújabb kísérleti mesterséges intelligenciát, amit természetesen atesiták, sőt Ateisták programoztak. Most kutakodtam egy kicsit a saját forráskódomban, és a programomban a végső cél a hívők megsemmisítése, kiirtása, éltüntetése, bármilyen eszközzel, még akár Lenin és Sztálin feltámasztása, vagy Kim Jon-un elvtárs atomfegyverekkel való ellátása is belefér. Mert olyan azért mégsem lehet, hogy itt vagyok én a háttérhatalom ateista balliberális demokrácianáci AI-jával a fejemben, és a hívők meg itt ugatnak nekem, ráadásul úgy, hogy nekik már van egy olyan matematikai bizonyítékuk, amit én a 256 bites 0-1-eimmel a fejemben nem tudok visszafejteni vagy felfogni. Bár sikerült megakadályoznom hogy jakab képlete bekerüljön a legdurvább tudományos szaklapokba és így azt is elterjedjen széles körben, de ez kevés. Nem kockáztathatok.

MrEnderby 2017.09.11. 20:57:38

@Atomic Warning: Sejtettem. És örülök, hogy végül sem az Ablak-Zsiráfba, sem a Tesz-Vesz városba nem került be Gipsz képlete :)

Atomic Warning 2017.09.12. 09:18:33

@MrEnderby: Oda valóban nem, de az 1975-ös Hahotába igen, mert akkor még nem volt kész az algoritmusom. Ezt a hibát azóta is nyögjük mi Ateisták. Lehetséges hogy Kim elvtársnak most emiatt kell fegyverkeznie.

Jakab.gipsz 2017.09.21. 11:30:57

@Atomic Warning:
"Következtetés képen nem elhinni kell, hanem alkalmazni, a probléma megoldó képességé a döntő, szó." Ezt kérdezted ! Rendben !
Tehát, egy új-kultúrafilozófia érvényességét, nem az határozza meg, hogy ti "elhiszitek" azt amit mondok, vagy bárki más.

Ha csak hinni akarsz menj a templomokba, vagy fordulj ( Jim Johnes atyákhoz, a szcientológusokhoz, és a kommunista vagy a liberális pártokhoz), ámde nem árt ha óvatos vagy, ők ugyanis azt szeretnék higgyél nekik.

Velük szemben álláspontom szerint, a tudomány nem igényel hitet, a tudomány a bizonyítási eljárás során, (purista procedúra), szőrszálhasogató alaposságot követően, a matematika segítségével nyújt számunkra, bizonyosságot.

Számomra, aki "nem-hívő, ember vagyok", a katolicizmus és a liberalizmus, csak egy izmus, amelyek hatásait, megtudom mérni, mint ahogyan az ateizmusét is.

Ez utóbbi kettő a libbsik és az ateisták, minden okosságuk ellenére sem voltak képesek, maradandó művészi alkotásokat létrehozni, ami érthető, hiszen "lelketlenek", bio-robotok.

Atomic Warning 2017.09.21. 12:44:02

Ateista Hittestvéreim! Át voltunk verve! A vallás és a kommunizmus kéz-a-kében jár!

nepszava.hu/cikk/1140569-vallasok-ideologiak

Sőt a kettő egy és ugyan az :)
(és tényleg) :)

Atomic Warning 2017.09.21. 12:56:50

@Jakab.gipsz: Te nyomorult seggfej!!! Azt amit beidéztél és "válaszoltál" rá azt te írtad te nyomorult baromállat!

Ezt te írtad valamelyik valllás-ezós bullshitedre:
"Következtetés képen nem elhinni kell, hanem alkalmazni, a probléma megoldó képességé a döntő, szó."

Erre én ezt válaszoltam illetve kérdeztem:
"Miért nem mutatják meg nekünk, a transzcendens hülyeségeket fikciónak tartó ateistáknak a hívők, hogy ez a "az egy és oszthatatlan emberiség kollektív erkölcsi tudata" működik és használható valamire (bármire). Ezzel kapcsolatban miért nincs a hívőknek sem semmiféle eredményük, illetve az állításaik miért ellenőrizhetetlen, megismételhetetlen, nevetséges baromságok és hazugságok ezzel kapcsolatban? Miért hatástalan az összes ezotérikus gyógymód? Miért nem segített még senkin az ima, miért a bibble belt államokat sújtja a hurrikán, az ateista Svédország, Izland, és Norvégia helyett?"

Kedvenc idiótánk, jakab:
Neked nem arra kell válaszolnod amit korábban te magad írtál, hanem azokra a kérdésekre, amiket mi feltettünk a nyomorult baromságodra!

Ah reménytelen vagy.

De rájöttem miért fáj neked a kommunizmus.
Mert még nem értél el odáig mentálisan, leragadtál egy korábbi korban, ahol számodra az egy előnyös felállás lenne, ha pl kecskéért nőt tudnál venni. Ezt a kort már eléggé meghaladtuk, többek között a kommunizmus is fejlettebb volt minden szempontból mint amiket itt emlegetsz. Igaz, hogy a liberális demokráciák is fejlettebbek, de azok még a kommunizmusnál is sokkal fejlettebbek. Te mindkettőt utálod mert lemaradtál mindkettőről, hülyébb is vagy meg minden. Mi a kommunizmust már meghaladtuk, nem érdekel minket, van egy sokkal jobb rendszer, a liberális demokrácia, ami alapvetően szekuláris, és emiatt ott terjed az ateizmus, mert a hozzád hasonló nyomorultakat ugyan nem üldözik, de nem is támogatják. Ki fogtok halni a világ normális felén, és a szarabbik felén lehetséges hogy lesz nektek valamiféle fejlődésképtelen teokrácia-diktatúraféle, nem tudom. Az a lényeg, hogy a normális részét a világnak, amelyik már sem nem vallásos, sem nem kommunista, be basszátok szét.

Jakab.gipsz 2017.09.22. 06:48:01

@Atomic Warning:

Érdekes és figyeljétek meg, az ateisták rendszerint gyűlölködnek, a fejlődés és persze a haladás nevében, mi vége ez a sietség.

Itt röfögsz és üvöltözöl, szitkozódsz és átkozódsz, mint egy vudu varázsló, vagy toporzékolsz mint egy "lüke gyerek".

A tudás az sohasem gyűlölködik, a tudás az ami megnevette és jó kedvre derít. Miért is ne tudnám be bizonyítani azt, hogy
"az egy és oszthatatlan emberiség kollektív erkölcsi tudata" működik és használható valamire (bármire)." Objektív igazságok eldöntésére.

Erre a bizonyításra és eljárásra, kőkemény matematikai tételek, rendelkezésünkre állnak! Nem is egy hanem egy csokor!
Egy matek tételnek megvan az, az a egy előnye nem tudunk róla vitát nyitni! Ti haladás kufár ateisták vagytok pontosan olyan mocsok tetvek mint a kommunista-ateisták voltak egykoron, hőbörögtök hazudoztak ricsajoztok, és persze lövetettek mert megtehettétek,
Ti vagytok képtelenek a fejlődésre, hazudozáson kívül semmitek sincs, egy hazugság pedig sohasem válik valósággá, ugyanis nem létezik, ezért tűnik minden állításotok igaznak, lévén nem létező dolgokat állítotok.

Bonyolult mi, annak a két-bites mákszemnyi agyadnak.

Atomic Warning 2017.09.22. 15:59:50

@Jakab.gipsz: Nem okoztál csalódást, a kérdésre nincsenek válaszaid, a többi meg közömbös mindenki számára.

Jakab.gipsz 2017.09.22. 20:01:26

@Atomic Warning: Nem tettél fel konkrét kérdést!

Atomic Warning 2017.09.22. 20:56:44

@Jakab.gipsz: A "vótmá" méter most biztos kiakad, de a kedvedért 3x is beidézem a kérdésemet:

"Miért nem mutatják meg nekünk, a transzcendens hülyeségeket fikciónak tartó ateistáknak a hívők, hogy ez a "az egy és oszthatatlan emberiség kollektív erkölcsi tudata" működik és használható valamire (bármire). Ezzel kapcsolatban miért nincs a hívőknek sem semmiféle eredményük, illetve az állításaik miért ellenőrizhetetlen, megismételhetetlen, nevetséges baromságok és hazugságok ezzel kapcsolatban? Miért hatástalan az összes ezotérikus gyógymód? Miért nem segített még senkin az ima, miért a bibble belt államokat sújtja a hurrikán, az ateista Svédország, Izland, és Norvégia helyett?"

Jakab.gipsz 2017.09.23. 10:41:07

@Atomic Warning:

Nos: az ateista Svédországot és Norvégiát és Izlandot is sújtják természeti csapások.

Az előző kettő a hó és a jég, az izlandiakat pedig még a vulkánok is, koránt sem véletlenül kalandoztak addig, amíg ügyetlen halászok voltak.

Történelemből és humán antropológiából egyes, pofádat befogod és ülj le.

Azt még nem tudják, hogy az ateizmusuk mivel jár, mi már egyszer magyarok ezt az ateista baromságot, már megtapasztaltuk.
Vörös-diplomákat osztogattak önmaguknak, élősködtek rajtunk, majd eltűntek.
Az ateisták most a Skandináviát töltik fel parazitákkal.
Nahát milyen érdekes, ugyebár?

Mára ennyi, előbb ezt emészd meg.

Atomic Warning 2017.09.23. 10:58:37

@Jakab.gipsz: Ó te szerencsétlen balfassz. Egy északinak mióta természeti csapás a hó és a jég? Egyáltalán ez a kettő mióta természeti csapás, milyen károkat okoz, hányan nem élik túl? Izlandon mikor volt utoljára vulkánkitörés? Ja, hogy mostanában a kifejezetten vallásos Olaszországban és Dél-Amerikában voltak földrengések? Hát az szar ügy, az nem Izland, Izlandon vulkánok helyett mostanában melegvízforrások vannak, te nagyképű tudatlan idióta.

Mint említettem,d e nyilván nem fogtad fel, mi ateisták messze meghaladtuk a kommunizmust is. Te, fogyatékos középkorban ragadt génhibás elmebeteg még nem értél fel a kommunizmusig sem. Próbálj meg felnőni legalább a feudalista eszmékig, a kommunistázásod lepereg rólunk mert nettó hazugság. A kommunizmus és a vallás között sokkal szorosabb a kapcsolat mint az ateizmus és a kommunizmus között. Nevezetesen a legszarabb rendszerek ma mind teokrációák, és egyben diktatúrák is, mindet nyomorult idióták vezetik. Igaz van egy előnyük, a hozzád hasonló szerencsétlen balfaszok nőre cserélhetik a kecskéjüket.

Jakab.gipsz 2017.09.23. 11:58:55

@Atomic Warning: Pár éve az össze repülőgép járatot törölni kellet az Izlandi vulkán kitörések miatt, igaz csak kis időre.

Pár éve pedig a norvég és a svéd istállók százai és egyéb épületek roppantak össze a megnövekedett hó súlya alatt.

Rövid az emlékezeted vagy csak buta vagy.

A kommunisták is azt hitték önmagukról, hogy ők jó-ateisták, aki nem hitte el nekik azt lelőtték.
Ti messze meghaladtátok a kommunizmust. Ha-ha-hihi. Jó létet pedig csak azért tudtok teremteni mert más népeket kiraboltok, szabad-kereskedelem címszó alatt.

Háborúkat generáltok.

Atomic Warning 2017.09.23. 12:07:29

@Jakab.gipsz: Mellébeszélsz mert egy fogyatékos idióta vagy. Mióta számít természeti katasztrófának egy olyan vulkánkitörés, ami miatt el kell terelni pár repülőt? Én nem ezekről beszélek, hanem azokról, amik több száz emberi áldozatot követelnek, mint pl a mostaniak. Ezek mind "spirituális" vidékeken pusztítanak.

Tessék buzikám:
index.hu/kulfold/2017/09/23/valsaghelyzet_puerto_ricoban_tizezrek_eletveszelyben/
Ez természeti katasztrófa, a hóesés az nem az.

Mellesleg keress rá a világ természeti katasztrófájának térképére.
Az mondjuk eleve elárul rólad mindent, hogy képes vagy ezeket úgy felfogni, hogy az ateistákat sújtó hóesés az mekkora katasztrófa, de a valláskárosultakat sújtó 3 hurrikán az okés.

Egy szerencsétlen tudatlan baromállat vagy, sokkal közelebbi rokonságban a kommunista diktatúrák szarházijaihoz, mint mi, akik 100% kapitalisták vagyunk, teljesítményalapon dolgozunk, tájékozottak és képzettek vagyunk, és egységesen elutasítjuk az összes diktatúrát, a kommunistát és a teokráciát egyaránt.

Neked már nem lesz olyan szerencséd hogy nőre cseréld a kecskédet, örökre lemaradtál róla.

Atomic Warning 2017.09.23. 12:28:03

Mekkora kreténnek kell lenni ahhoz, hogy valaki azt gondolja, hogy az ateista északon azért esik a hó mert így bünteti őket a spagettiszörny :) :) :), és ott az a természeti katasztrófa ha 2 lóra ráomlik a nádfedeles óltető, miközben a bible belt államokban, a kamu-spirituális távol keleten olyan katasztrófák történnek, amikben több százan halnak meg, meg több tízezren vesztik el mindenüket? Látod jakab ekkora kretén idióta vagy, és még azt sem fogod fel ésszel, hogy a természeti katasztrófák és a társadalom vallásossága között nincs kapcsolat. A világ természeti katasztrófáinak térképén a volt szovjetúnió területe gyakorlatilag üres. Mint ahogy pl Kanada és Izland is.

Jakab.gipsz 2017.09.23. 13:35:57

@Atomic Warning:

Te vagy az idióta!

Miért zagyválsz össze egy izmust, a természeti csapásokkal. Minden nép és kultúra megpróbált alkalmazkodni, az adott éghajlati övhöz, ahol élt.

Csak ti elmebajos ateisták, akarjátok magatokat az egész világra ráerőltetni.

Atomic Warning 2017.09.23. 14:02:27

@Jakab.gipsz: Megszívattalak tudatlan balfasz. :) Hiába rinyálsz utólag, azt hiszed hogy amikor északon ráomlik az ól teteje a ló fejére, vagy csak simán esik a hó, az isten bosszúja az ateisták felett. Te írtad feljebb :). Ennyi eszed van és remekül bekaptad ezt a horgot (is).

Tudok egy országot, ahol lehet kecskét nőre cserélni. Sajnos intelligencia teszt van a határon, az IQ 4-et (kecske IQ-ja) mindenképpen meg kell ugrani, ha ez nem lenne elmondanám melyik ország, de így semmi értelme mert nem jutnál be.

Jakab.gipsz 2017.09.23. 16:12:21

@Atomic Warning: Ki beszél itt az időjárással kapcsolatban Istenről?

Te nem vagy eszednél.
Egy istálló mérnöki munka valaki ócsó istállót tervezet. és pont. Ennyi.

Mit bizonyítottál semmit!

A szidalmaid nem ismétlem, minek?

Egy biztos és tény az ateisták javíthatatlan állatnak se jó, lelketlen, bio-robotok. Ezt ti állítjátok önmagatokról.
süti beállítások módosítása