"Babonákat igazságként beállítani rettenetes." - Alexandriai Hüpatia

H. L. Mencken: Homo Neandertalensis (1925)

2017/03/31. - írta: NETSi

H. L. Mencken a „Majomperről” 2.

A Tennessee-i evolucionista közelgő peréhez hasonló kutyakomédiák, ha más célt nem is szolgálnak, legalább drámaian felhívják a figyelmünket arra, hogy a felvilágosodás gondolkodásmódja csupán az emberiség szűk körében terjedt el viszonylag egyenletesen.

Tovább 20 komment

H. L. Mencken: A Tennessee-cirkusz (1925)

2017/03/25. - írta: NETSi

H. L. Mencken a „Majomperről” 1.

Fegyveres harcok idején rendszerint a békéltető jár a legrosszabbul - tartja a keserű, régi mondás. E klasszikus alapvetés igazságát mi sem illusztrálja érzékletesebben, mint a Tennessee-i pedagógus esete, akit a minap azért jelentettek fel, mert az evolúcióról tanított az iskolában.

Tovább 146 komment

Szelet örökölni

2017/03/20. - írta: NETSi

H. L. Mencken a „Majomperről” - bevezető

„Ami az evolúciót illeti, az esküdtszék még nem döntött.” - mondta ifj. George W. Bush amerikai elnök 2000-ben, miután felvetette, hogy az iskolákban az evolúciót és a biblikus teremtéstörténetet egyenlő időben, méghozzá egymás alternatíváiként kellene tanítani. Az ex-elnök szavaira reagálva Lewis…

Tovább 6 komment

Elsőszülött mizériák

2017/03/09. - írta: NETSi

Scripture Watch 27. - Ábrahám élete XIV.

Ábrahám 137 éves kora felett újranősül, fiúkat nemz, majd meghal. Rövid időre feltűnik a színen az elsőszülött Izmael is, ám Izsák örököl mindent. A meddő Rebeka aztán ikerfiúkat szül, akik közül az egyik egy tál vöröslencséért eladja elsőszülötteknek járó jogait a másiknak. Eseménydús fejezet.

Tovább 3 komment

Szemérmetlen szerencse

2017/03/03. - írta: NETSi

Scripture Watch 26. - Ábrahám élete XIII.

Az öreg migráns Ábrahám saját szülőföldjéről, és saját atyjafiainak lányai közül szeretne feleséget szerezni majdnem feláldozott fiának. Elküldi hát öreg szolgáját, hogy találja meg a megfelelő nőrokont Izsáknak. E romantikus fejezet főszereplője azonban nem az Úr, Ábrahám, az öreg szolga, vagy…

Tovább 2 komment
süti beállítások módosítása