"Babonákat igazságként beállítani rettenetes." - Alexandriai Hüpatia

A férj, a feleségek és a szolgálólányok meséje

2017/06/30. - írta: NETSi

Scripture Watch 32.

Ráhel és Lea kiszolgáltatott szolgálólányaik bevonásával szülőversenyt rendeznek, így Jákobnak négy különböző nőtől születik nyolc gyereke ebben a fejezetben. Jákob ezt követően úgy dönt, ideje sátrat bontani és elhagyni Háránt, ezért megállapodást köt apósával, Lábánnal, akit aztán meglehetősen, khm, rendhagyó módszerrel paliz be.

the-handmaids-tale-1x02-janine.jpg

Az előző fejezetben Lábán mesterkedésének eredményeként Jákob nem Ráhelt, hanem Leát vette feleségül hét év ingyenmunkáért cserébe (és nem szégyellem bevallani, hogy még mindig nem értem, hogyan történt ez). Aztán újabb hét év ingyenmunka után feleségül vette Ráhelt is. Lea és Ráhel pedig kaptak egy-egy szolgálólányt nászajándékba, Glenét és Fredét Zilpát és Bilhát. Ezt követően az Úr - amikor látta, hogy Jákob utálja Leát, Ráhelt meg szereti - bezárta Ráhel méhét, Leáét pedig megnyitotta, aki gyors egymásutánban négy fiúgyereket szült. Végül Lea méhét is bezárta az Úr. Itt tartunk most.

(Mózes I. könyve, 30:1-43)

„És látá Rákhel, hogy ő nem szűle Jákóbnak, irigykedni kezde Rákhel az ő nénjére, és monda Jákóbnak: »Adj nékem gyermekeket, mert ha nem, meghalok.« Felgerjede azért Jákób haragja Rákhel ellen, és monda: »Avagy Isten vagyok-é én, ki megtagadta tőled a méhnek gyümölcsét.«” - 30:1-2

Szegény Ráhel szívét úgy mardossa a féltékenység nővére gyerekeit nézve, mintha az ő hibája lenne, hogy az Úr meddővé tette őt. Olyannyira el van keseredve ettől, és olyannyira értéktelennek érzi magát, hogy azt mondja Jákobnak, belehal, ha nem szülhet neki gyereket.

Jákob pedig mély együttérzéssel így reagál felesége szavaira: „Tudom, hogy nehéz. Nekem is nehéz, de ne emészd magad! Az értékedet az én szememben nem az adja, hány gyereket szülsz nekem. Ám ha erre vágysz, imádkozni fogok az Úrhoz - aki egyébként többször is megszámlálhatatlan utódokat ígért nekem -, hogy megfoganj.”

Ja, nem...

Jákob lényegét tekintve valójában ezt mondja a letargiába esett Ráhelnek: „Miért engem nyaggatsz? Én zártam be a méhedet, vagy az Úr? Na ugye!”

Férjek gyöngye.

„És monda ez (Ráhel): »Ímhol az én szolgálóm Bilha, menj be hozzá, hogy szűljön az én térdeimen, és én is megépüljek ő általa.« Adá tehát néki az ő szolgálóját Bilhát feleségűl, és beméne ahhoz Jákób.” - 30:3-4

A tehetetlen, kétségbeesett, az Úr által meddővé tett Ráhel gyakorlatilag ugyanazzal az elkeseredett kéréssel fordul Jákobhoz, mint korábban Sára is Ábrahámhoz, mondván: „Szarok a házasság szentségére, a hűségre, meg az isteni akaratra, mely szerint nem lehet gyerekem! Egyetlen kiskaput látok ebben a szemét helyzetben. Menj, dugd meg a rabszolgalányt, és hogyha szül, enyém lesz a gyerek!”

Pragmatikus. „Nem hagyhatom, hogy az a kancsal tehén Lea legyőzzön!” - tehette hozzá gondolatban Ráhel.

Az ember szeretné azt gondolni, hogy Jákobban - aki itt már több mint 65 éves lehetett - volt annyi tisztesség, hogy kellesse magát egy kicsit, vagy legalábbis eleinte sértődést mímeljen Ráhel kérése hallatán, ám a Biblia nem taglalja, hogy történt volna ilyesmi. A Biblia szokványos, szűkszavú stílusában elintézi az egészet annyival, hogy megtörtént a „tranzakció”.

Így pedig olyan rész sincs a szövegben, ahol a házaspár valamelyik tagja megkérdezte volna, hogy Fredének Bilhának mi a véleménye arról a tervről, hogy úrnőjének férje „feleségül” vegye, „bemenjen” hozzá és teherbe ejtse őt - ezt követően pedig kihordjon és úrnője térdéhez támaszkodva megszüljön egy gyereket, akiről vélhetően természetes anyai ösztöneit elnyomva és mindenféle ellenkezés nélkül kell majd lemondania úrnője javára. És mivel nem szerepel kérdés a szövegben, így válasz sincs Fredé Bilha részéről.

Mi alapján lehet azt mondani tehát, hogy Jákob itt nem megerőszakolta a felesége által húsdarab módjára rendelkezésére bocsátott szolgálólányt? Mert nem hangzik úgy, mintha Fredének Bilhának lett volna bármiféle beleszólása a sorsáról mások által hozott döntésekbe. Ám mi alapján várnánk a Bibliától, ami eddig sem volt és később sem lesz túlságosan méltányos a Föld lakosságának felével, vagyis a női nemmel szemben, hogy méltányos legyen egy sehonnai kis rabszolgalány iránt? A cél szentesíti az eszközt, gondolom.

Blessed be the fruit!

„És teherbe esék Bilha és szűle Jákóbnak fiat. És monda Rákhel: »Ítélt felőlem az Isten, és meg is hallgatta szavamat, és adott énnékem fiat«: azért nevezé nevét Dánnak. Ismét fogada az ő méhében, és szűle Bilha, a Rákhel szolgálója más fiat is Jákóbnak. És monda Rákhel: »Nagy tusakodással tusakodtam az én nénémmel, és győztem«; azért nevezé nevét Nafthalinak.” - 30:5-8

Kockázatos kis játékot űzött Ráhel, hiszen nem kalkulálta bele a bombabiztos tervbe, hogy az Úr talán nem véletlenül tette őt meddővé. Más szavakkal, elvileg nagyon rosszul is elsülhetett volna Ráhel számára, hogy homlokegyenest szembement az isteni akarattal. Hiszen az Úr nyilván jó okkal zárta be eddig is a nők méhét a történetben, és nem csak szórakozásból, vagy azért, hogy izgalmasabb sztorikat lehessen mesélni bronzkori tábortüzek körül. Ugye?

Fredé Bilha aztán két, valószínűleg erőszakban fogant fiút szült, akik Ráheléi lettek. Azt, hogy mennyi köze volt ezt követően Fredének Bilhának a gyerekekhez, a Biblia nem taglalja. Felteszem, szoptathatta a gyerekeit, miközben kénytelen volt elnyomni természetes anyai ösztöneit úrnője javára. De hát ilyen a rabszolgasors...

Dán nevének jelentését nézve felmerül bennem a kérdés: ha az Úr engedte, hogy Fredé Bilha gyerekeket szüljön a szívtelen isteni akarattal dacoló, meddővé tett Ráhelnek, nem lett volna sokkal egyszerűbb, és kevésbé erőltetett, ha eleve hagyta volna Ráhelt gyerekeket szülni? Főleg annak tudatában, hogy szaporodásra és sokasodásra szólította fel az embereket, emellett a pátriárkáknak egyfolytában megszámlálhatatlan utódokat ígérget? Nem tűnne fel sokkal jobb színben az Úr, ha nem hozott volna kiszolgáltatott nőket ilyen végtelenül megalázó helyzetbe? A Biblia nem taglalja.

Naftáli nevének jelentéséből kiindulva pedig az a kérdés merül fel bennem, hogy Ráhelben akkor most a gyerekek utáni őszinte sóvárgás izzott, amikor gyakorlatilag tenyészállatként használta Fredét Bilhát, vagy az a vágy, hogy lepipálja a nővérét? A szöveg alapján nem tudom eldönteni, melyik lehetett az erősebb motiváció Ráhel számára.

Mindenesetre eddig 4-2 e képtelen és lelombozó gyerekszülő-verseny eredménye Lea javára (akinek eddigi gyerekei a történet szerint tényleg a sajátjai voltak, és nem csak egy másik, vajúdó nő hátának térddel való érintése miatt). Szóval gondolatainak milyen röppályáján vonta le azt a következtetést Ráhel, hogy legyőzte nővérét? Talán beleőrült az Úr által kirótt meddősége miatt érzett letargiájába, és ezért fogta fel párbajként a dolgot? A Biblia nem taglalja.

Már csak abban lehet reménykedni, hogy Leában lesz annyi méltóság, hogy ne menjen bele ebbe a tragikomikus és lealacsonyító játékba, és esetleg azt mondja Ráhelnek: „Testvérek vagyunk, és rohadt a helyzetünk. Miért harcolnánk egymással, amikor egymás támaszai is lehetnénk? Ha az Úr bezárja a méhünket, hát akkor zárja! Nem kötelező gyerekeket szülnünk. Versenyt szülnünk egymással meg főleg nem. Legyünk csillagászok! Vagy indítsunk vállalkozást! Miért ne tehetnénk?”

„Látván pedig Lea hogy ő megszűnt a szűléstől, vevé az ő szolgálóját Zilpát, és adá azt Jákóbnak feleségűl. És szűle Zilpa, Lea szolgálója, fiat Jákóbnak. És monda Lea: »Szerencsére!« És nevezé nevét Gádnak. És szűle Zilpa, Lea szolgálója, más fiat is Jákóbnak. És monda Lea: »Oh én boldogságom! Bizony boldognak mondanak engem az asszonyok!« És nevezé nevét Ásernek.” - 30:9-13

Ám Lea belemegy a játékba...

angela.gif

Ráhelhez hasonlóan Lea is tenyészállatként ajánlja fel szolgálólányát a már jócskán nyugdíjas korú Jákobnak, aki Glenéhez Zilpához is „beméne”. Glené Zilpa ezt követően szintén két fiút szül, Gádot és Ásért. Lea pedig meg van győződve arról, hogy a többi nő mind az ő boldogságát csodálja. Ráhelt meg nyilván eszi az irigység.

6-2 Lea javára.

Azt, hogy a két szolgálólány úrnőikhez hasonlóan féltékenykedett-e egymásra, a Biblia nem taglalja. Az én tippem az, hogy aligha.

Egyébként mi történhetett azon balladai homályos kilenc hónapok alatt, amíg a fejezetben emlegetett nők kihordták a gyerekeket? Feltámadtak-e a tenyészállatokként használt szolgálólányokban az anyai ösztönök? Milyen érzés volt számukra látni, hogy olyan nők nevelik a gyerekeiket, akiknek alárendeltjeik? Harcoltak esetleg a gyerekeikért? Vagy csak rezignáltan nyugtázták, hogy nekik az a sorsuk, hogy olyan nők férjével feküdjenek össze parancsszóra, és olyan nőknek szüljenek gyerekeket, akiknek az Úr szórakozik a méhükkel? A Biblia nem taglalja.

Emellett Jákob szüleinek, Rebekának és Izsáknak korábban nagyon fontos volt, hogy Jákob rokonok közül vegyen magának feleséget a vérvonal „tisztasága” miatt, és ne holmi politeista hettita bigéket, mint Ézsau. A két szolgálólány, Fredé és Glené Bilha és Zilpa vajon Jákob rokonai voltak? A Biblia ezt sem taglalja.

„És kiméne Rúben búzaaratáskor, és talála a mezőn mandragóra-bogyókat s vivé azokat az ő anyjának, Leának. És monda Rákhel Leának: »Adj nékem kérlek a fiad mandragóra-bogyóiból.« Az pedig monda néki: »Talán keveselled, hogy elvetted tőlem az én férjemet, s a fiam mandragóra-bogyóit is elvennéd tőlem?« És monda Rákhel: »Háljon veled hát az éjjel a te fiad mandragóra-bogyóiért.«” - 30:14-15

Lea legidősebb fia, vagyis „Meglátta az Úr az én nyomorúságomat; most már szeretni fog engem az én férjem” (1Móz, 29:32), becenevén Rúben, mandragóra bogyókat talál. Rúben a történetnek ebben a szakaszában hét éves forma lehet - meg nyilván képzett sámán is, hiszen úgy tűnik, mintha pontosan tisztában lenne azzal az ősi hiedelemmel, hogy a mandragóra gyógyítja a meddőséget, emellett főzete kis mennyiségben nyugtató hatású, nagyobb mennyiségben pedig hallucinogén. Ha nem lenne tisztában ezzel, ugyan miért vinné a bogyókat az Úr által szülésre képtelenné tett anyjának?

Láthatóan Ráhel is tisztában volt a mandragóra bogyóinak vélt-valós hatásaival, mert nyomban legfőbb riválisához járul, hogy elkunyerálja azokat tőle. Lea azonban nem hajlandó lemondani a bogyókról, mire húga végső elkeseredettségében, önbecsülésének utolsó, penészes morzsáit is lenyelve azt mondja neki: „Jól van! Legyen hát! A narkóért cserébe szexelhetsz a férjünkkel ma este!”

Idáig süllyedt szerencsétlen Ráhel, amiért az Úr bezárta a méhét.

„Mikor Jákób este a mezőről jöve, eleibe méne Lea, és monda: »Én hozzám jőjj be, mert megvettelek a fiam mandragóra-bogyóiért.« És nála hála azon éjszaka.” - 30:16

Lea láthatóan rábólintott húga striciket idéző üzleti ajánlatára, mert Jákob elé járul, mondván: „Ma este az enyém vagy, cunci!” Ritka eset a Bibliában, hogy egy férfit kezeljenek úgy, mint egy darab húst. Azt, hogy Jákob eleinte, vagy egyáltalán ellenkezett-e, a Biblia nem taglalja.

May the Lord open!

„És meghallgatá Isten Leát, mert fogada az ő méhében és szűlé Jákobnak ötödik fiat. És monda Lea: »Megadta az Isten jutalmamat, a miért szolgálómat férjemnek adtam«; azért nevezé nevét Izsakhárnak. És ismét fogada az ő méhében Lea, és szűle hatodik fiat Jákóbnak. És monda Lea: »Megajándékozott az Isten engem jó ajándékkal; most már velem lakik az én férjem, mert hat fiat szűltem néki«; és neveze nevét Zebulonnak.” - 30:17-20

Lea negyedik saját gyereke után ismét megfogan, ráadásul kétszer is, és két újabb fiút szül - akiknek már megint olyan neveket ad, melyek olyanok lehettek Ráhel számára, mint a nyílt sebbe öntött ecet. Annyi mértékletesség legalább volt Leában, hogy nem mázolta ki sátra oldalára hatalmas betűkkel, hogy „8-2! Go Lea!”

És most mindenki kapaszkodjon meg, azok pedig, akiknek szívpanaszai vannak, vegyék be a gyógyszerüket, mert olyan dolog fog történni, ami fehér holló gyakoriságú a Bibliában!

„Annakutána szűle leányt és nevezé nevét Dínának.- 30:21

Így van, nem elgépelés: Lea LÁNYT szül!

seinfeld.gif

Ám - gondolom, mivel lányról van szó - az ő neve a fiúkéval ellentétben nem kap külön jelentést. Mondjuk valami olyasmit, hogy „A mandragóra szart sem ért az én húgomnak, bi-bi-bí”, vagy „Remélem, ezt a kislányt sosem hozza majd olyan megalázó helyzetbe az Úr, mint engem”.

Mindenesetre ezt a rangadót is Lea nyerte, így az eredmény 9-2.

Jákobnak tehát négy különböző, az Úr és egymás által lelkileg megnyomorított nőtől született eddig tíz fia és egyetlen lánya. Ha a pátriárkáknak ilyen ütemben születtek csak lányaik, miközben preferáltan csak rokonok között házasodtak, nem is csoda, hogy nem teljesedett be az Úr kiválasztott népének tett ígérete a megszámlálhatatlan utódokról...

„Megemlékezék pedig az Isten Rákhelről; és meghallgatá őt az Isten és megnyitá az ő méhét. És fogada méhében, és szűle fiat, s monda: »Elvevé Isten az én gyalázatomat.« És nevezé nevét Józsefnek, mondván: »Adjon ehhez az Úr nékem más fiat is.«” - 30:22-24

Halle-fucking-lujah!

Ráhelnek végre sikerül saját gyereket szülnie, Józsefet, melyre úgy reagál, hogy „Elvette Isten a gyalázatomat!” Azt a gyalázatot, amibe az Úr maga kényszerítette bele őt azzal, hogy körülbelül húsz éven keresztül zárva tartotta a méhét, csak mert Jákob nem szerette Leát. Ha valaki ilyesmi után hálálkodik, ne csodálkozzon, ha esetleg bekerül a képe a szótárba a szolgalelkűség címszónál. Olyan ez, mint hálálkodva leborulni valaki előtt, aki kihívta a mentőket, miután baltát állított a hátunkba. Vagy én közelítem meg rosszul a dolgot, és tényleg teljesen magától értetődően gyalázatos dolog, ha egy nő azért nem tud szülni, mert az Úr nem hagyja?

(Spoiler alert: Ráhel kérése később teljesülni fog, és világra fog hozni még egy fiút - aztán belehal a szülésbe.)

Egyébként összesítésben 9-3 az eredmény Lea javára. Ám ha kivonjuk a Fredé és Glené Bilha és Zilpa által szült négy fiút, akkor 7-1. Vagyis a szülőverseny egyértelmű aranyérmese Lea, az ezüstérem megosztva a szolgálólányoké, Ráhelnek pedig be kell érnie a bronzéremmel. És a bronzkorra jellemző tendenciáktól eltérően szerencsére mindegyik gyerek élve született a szöveg alapján, a kisfiúk sem kaptak semmilyen fertőzést, amikor rituálisan megcsonkították a nemi szervüket, és az anyukáknak sem lett semmi bajuk.

Praise be!

„És lőn, a mint szűlte vala Rákhel Józsefet, monda Jákób Lábánnak: »Bocsáss el engemet, hadd menjek el az én helyembe, az én hazámba. Add meg nékem az én feleségeimet és magzatimat, a kikért szolgáltalak téged, hadd menjek el, mert te tudod az én szolgálatomat, a melylyel szolgáltalak téged.« És monda néki Lábán: »Vajha kedvet találtam volna szemeid előtt! Úgy sejtem, hogy te éretted áldott meg engem az Úr.«” - 30:25-27

Jákob, miután nemzett tizenkét gyereket Háránban, úgy dönt, ideje hazamenni Beérsebába. Én pedig nem értem, miért nem indult haza rögtön azt követően, hogy feleségül vette Ráhelt? Hét évet dolgozott Lábánnak Ráhel kezéért, aztán Lábán simlis módon rásózta Leát. Aztán dolgozott még hét évet, és elvette Ráhelt, amivel a szöveg alapján le is járt a „munkaszerződése”. Mi tartotta ezután Jákobot Háránban újabb tizenkilenc évig (ha belevesszük ebbe az időszakba azt a hét évet, ami Lea első szülését előzte meg, és aztán úgy számolunk, hogy évente született egy gyerek)? Az Úr mondta neki, hogy maradjon? Vagy Lábán tartotta sakkban valahogy? Esetleg Ézsau bosszúvágya tartotta őt Háránban? A Biblia nem taglalja.

Lábánnak pedig valószínűleg jó vastag bőr lehetett az arcán, hogy Jákob megtévesztése és Jákob 14+19=33 évnyi ingyenmunkája után képes komoly arccal, önsajnáltatóan azt mondani neki: „Bárcsak jóindulattal néznél rám!” Jákob meg bizonyára nyelte a sós könnyeket, hogy így elszomorította az apósát.

„És monda: »Szabj bért magadnak és én megadom.« Ez pedig monda: »Te tudod mimódon szolgáltalak téged, és hogy mivé lett nálam a te jószágod. Mert a mi kevesed vala én előttem, sokra szaporodott, és megáldott az Úr téged az én lábam nyomán. Immár mikor tehetek valamit a magam házáért is?« És monda Lábán: »Mit adjak néked?« Felele Jákób: »Ne adj nékem semmit; juhaidat ismét legeltetem és őrizem, ha nekem ezt a dolgot megteszed: Nyájaidat ma mind végig járom, minden pettyegetett és tarka bárányt kiszaggatok közűlök, és minden fekete bárányt a juhok közűl, s a tarkát és pettyegetettet a kecskék közűl, s legyen ez az én bérem. S a mikor majd bérem iránt eljövéndesz, mi előtted lesz, becsületességemről ez felel: a mi nem pettyegetett vagy tarka a kecskék, s nem fekete a juhok közt, az mind lopott jószág nálam.« És monda Lábán: »Ám legyen: Vajha a te beszéded szerint lenne.«” - 30:28-34

Lábán megkérdi Jákobot, miféle bért vár bronzkori emberöltőnyi időt felölelő szolgálataiért. Jákob azt feleli, hogy mivel Lábán az ő jelenléte miatt(!) gazdagodott meg, adja neki a tarka, pettyes, csíkos és fekete jószágokat, a többit pedig tartsa meg. És így tudni fogja Lábán, hogy ha másféle jószágot lát Jákob nyájában, az lopott. Lábán pedig azt mondja: „Oké vala.”

„Külön választá azért azon a napon a pettyegetett és tarka kosokat, és minden csíkos lábú és tarka kecskét, mint a melyikben valami fehérség vala, és minden feketét a juhok közűl, és adá az ő fiainak keze alá. És három napi járó földet vete maga közé és Jákób közé; Jákób pedig legelteti vala Lábán egyéb juhait.” - 30:35-36

Úgy tűnik Jákob annak ellenére, hogy az imént még nagyon menni akart Beérsebába, marad még Háránban. Eközben teljesen logikus módon Lábán fiai vigyázzák a Jákob számára elkülönített, minden bizonnyal kisebb nyáját, Jákob pedig háromnapi járóföldre Lábán nagyobb nyáját, egyedül. De miért?

„És vőn Jákób zöld nyár-, mogyoró- és gesztenye-vesszőket, és meghántá azokat fehéresen csíkosra, hogy látható legyen a vesszők fehére. És a vesszőket, melyeket meghántott vala, felállítá a csatornákba, az itató válúkba, melyekre a juhok inni járnak vala, szembe a juhokkal, hogy foganjanak, mikor inni jönnek. És a juhok a vesszők előtt foganának és ellenek vala csíkos lábúakat, pettyegetetteket és tarkákat. Azután külön szakasztá Jákób ezeket a bárányokat, és a Lábán nyáját arczczal fordítja vala a csíkos lábú és fekete bárányokra; így szerze magának külön falkákat, melyeket nem ereszte a Lábán juhai közé. És lőn, hogy mikor a nyáj java részének vala párzási ideje, akkor Jákób a vesszőket oda raká a válúkba a juhok eleibe, hogy a vesszőket látva foganjanak. De mikor satnya vala a nyáj, nem rakja vala oda s ily módon Lábánéi lőnek a satnyák, a java pedig Jákóbé.” - 30:37-42

Ja, hogy ezért... Nehogy Lábán fiai, vagy mások észrevegyék Jákob rendhagyó állattenyésztési módszerét, ami a következő:

Fogj néhány hosszabb faágat, és helyenként hántold le a kérgüket úgy, hogy csíkokban látszódjon világosabb kérgük! A hántolt ágakat tedd olyan helyre, ahová apósod életerős, fehér állatai inni járnak, mert rendszerint ott szoktak párosodni is! Satnyákat ne pároztass! Várd meg, amíg a csíkosra hántolt faágak előtt párosodott életerős, fehér állatok elkezdik elleni a tarka, pettyes, csíkos és fekete utódokat, aztán válaszd külön őket! Rinse and repeat!

Így tett szert Jákob apósát megkárosítva egy hatalmas nyájra való, életerős haszonállatra a történet szerint.

c14.jpg

Később, amikor is egyesek kételkedésüknek adtak hangot a dologgal kapcsolatban, Jákob megismételte a folyamatot lovakkal és kutyákkal is. Így lettek a zebrák és a dalmaták. És ez biztosan igaz, mert nagyon régen valaki ezt mondta, aztán generációkon át mások is ezt mondták, mígnem bele nem lett írva egy nagyon régi könyvbe is. #FuckBiology

Kérdés: aki hunyorogva kefél, annak a gyereke meg kínai lesz?

„És felette igen meggazdagodék a férfiú; és vala néki sok juha, szolgálója, szolgája, tevéje és szamara.” - 30:43

Hát persze: egy olyan embernek mit számítanak az olyan piszlicsáré dolgok, mint a biológia, vagy a tisztesség, akinek a történet szerint Isten áll az oldalán? Mi ezzel a baj? Ha Ábrahám is jutalmat kapott egyiptomi és gerári működéséért, meg Izsák is, akkor Jákob miért ne arathatná le a svindlereknek járó babérokat?

Under His eye!

51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://netsi.blog.hu/api/trackback/id/tr712631867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ApagandoLasLuces 2017.07.01. 13:42:10

Lenne egy észrevételem, vagy is inkább kiegészítésem. Mondjuk ez talán az előző fejezethez kapcsólódna inkább. Szóval az isten bezárta Rákhel méhét, mert nem tetszett neki, az hogy Jákob nem szereti Leát. Ez van ugye a történetben. Rákhel nem csinált semmit, ami miatt őt kellett volna büntetni.
Ergó a magasságos valaki más tettéért kínzott egy ártatlant. Ami elég gáz.
Meg jobban belegondolva az a tett ami miatt Rákhel volt szenvedni kénytelen olyan dolog volt,amiről Jákob se tehetett. Előfordul, hogy valaki nem szeret egy másik valakit. Na bumm. Főleg ha csalással kényszerítették bele a frigybe az embert.
Ha meg Jákob úgy tett volna, hogy szereti Leét, az valószínűleg észrevette volna az isten, nem? Mondjuk azért annyira mégse utálhatta Leát, mert betért hozzá is éjszakánként.
Ez egy nagyon fura történet! :-)

MrEnderby 2017.07.01. 15:17:08

Az egész hülyeség szerintem. Ha ezek az írások hivatottak bizonyítani vagy közvetíteni isten akaratát, akkor annyit szűrhetünk le belőle, hogy kénye-kedve szerint játszik az emberekkel, akik egyébként full retardáltak. Vagy némiképp blaszfémiával élve, istentelenül ostobák.

Jakab.gipsz 2017.07.01. 16:19:14

@ApagandoLasLuces: @MrEnderby:

Nincs ebben a történetben semmi furcsa, humán antropológia.

A nomád pásztorkodás napjainkban fellelhető elemei, hasonló alkudozást mutatnak.

Esetleg ha utána néznétek a Naszályok pásztor kultúrájának hasonló alkudozások folynak napjainkban is, (birkák kecskék helyett tehenekkel) a nőre igényt tartó fiatal férfiak, és a lányokat az apjuk tulajdonának tekintő apák között. Az arab sivatag helyet a helyszín az afrikai szavanna.

A nőket is elő teheneknek tekintették a teremtés koronái (asszony állatoknak nevezték) évszázadokon keresztül, ugyanis a jószággondozáshoz férfierőre volt és van szükség. A nőkre pedig a gyerek csináláson kívül nem igazán volt szükség.

Mára sokat javult a helyzet, van petri csésze és béranya program, (egy gyereknek három anyja is lehet) a Taigetosz pedig terhes gondozásnak hívjuk.

A női egyenjogúság pedig abban nyilvánul meg ha felnő tartsa el saját magát. Egy kivénhedt öregasszonyt pedig csak egy bolond rabolna el.
Öreg korukra vagy a nyugdíj intézetre vagy a befektetési bankárokra vannak bízva. Amint ezt beláthatjuk van itt fejlődés. Ki játszik kivel ? Nem szükséges mindent istenre fogni.

MrEnderby 2017.07.01. 16:40:32

@Jakab.gipsz: A fele történet fél(re) magyarázása szerintem az okfejtésed.
Kezdeném azzal, hogy az antropológia embertant jelent, teljesen felesleges többedszer is humán antropológiát írnod.
Folytatva, nem muszáj utánanézni a maszáj kultúrának, Naszály hazánkban van. Beszélsz össze-vissza, mi meg csak nézünk utána...
És igen, vagyis nem. Nem sikerült rátapintanod a lényeges pontokra. Például, hogy miért nem ismerte fel Jákob hét év után, nem Ráhelt keféli, hanem Leát. Föld, kaland, ilyesmi...

Az Ellenálló 2017.07.01. 17:38:47

@MrEnderby: Nekem az a véleményem, hogy ha Isten valóban létezne, akkor sem tudnám őt imádni, mert egy tömeggyilkos, aki tudja, hogy mindent megtehet, mégis nárcisztikus, féltékeny és bosszúszomjas. Ha jobban belegondolok az Ördög sokkal szimpatikusabb karakter, hisz ő az igazságot, a tudást fontosabbnak tartotta az örökös szolgálatnál és fellázadt a diktatórikus hatalommal szemben.

Mint mindig, ebből a történetből is látszik, hogy nem tulajdonítottak a szülésen kívül más jelentőséget a nőknek. Bár a keresztények szeretik hangoztatni, hogy a női egyenjogúság is az ő érdemük, de mint minden fejlődés, ennek sincs köze a kereszténységhez, még ha később a keresztény emberek és végül a papság is magáévá tette az elveket.

MrEnderby 2017.07.01. 17:44:27

@Az Ellenálló: Az ördög tudja :) egyetértek veled. De rosszmájúan annyit szeretnék még megjegyezni, hogy a keresztény papság nemcsak elveket tett magáévá...

kvadrillio 2017.07.01. 19:33:28

sztem olvasd inkább ezt...:O)))))))))

Léo Taxil
A ​szórakoztató Biblia 78% 10 csillagozás
Léo Taxil: A szórakoztató Biblia Léo Taxil: A szórakoztató Biblia Léo Taxil: A szórakoztató Biblia
1 2 3
Antikvárium.hu
980 Ft-tól
Megnézem
Régikönyvek.hu
400 Ft-tól
Megnézem
500 Ft-tól
Molyok eladó könyvei
Rákeresek
Könyvtár

Taxil Léo francia író, a régi ateista hagyományok, a nagy felvilágosítók méltó örököse. Már fiatalon bekapcsolódott az ateista mozgalomba. XIII. Leo pápa egyik körlevele után nyilvános bűnbocsánatot tartott és visszatért a katolikus egyházba. Ekkor Diana Vaugham címen a szabadgondolkodókat támadó könyvet írt. XIII. Leo pápa személyesen magánkihallgatáson is fogadta. 1897 tavaszán jelentette be, hogy megtérése nem volt őszinte, 12 éven keresztül csapta be az egyházat és a pápát, akinek csalatkozhatatlansága 1870 óta elfogadott hittétel. 1897 nyarán adta ki a Szórakoztató Bibliát, ezt a szellemes olvasmányt.

kvadrillio 2017.07.01. 19:36:38

Tartalma

Ezen könyv valláskritikának is tekinthető, amely a zsidó-keresztény Biblia ószövetségi részét elemzi ironikus, szarkasztikus stílusban, de igen mélyre menő részletességgel és alapossággal. Ez alapján a szerző elmélyülhetett az Ószövetség tanaiban.

Unatkozással kezdődik a mű, a mérhetetlenül hosszú örökkévalóságban Jehova, Zebaoth, Adonáj, Elohim – ezek a biblia Isten eltérő nevei – unatkozott a káosz közepette. Sok-sok milliárd évszázadon keresztül unatkozott, mígnem egy ötlete támadt: tenni kellene valami hasznosat. Tehát elkezdett semmittevés helyett teremteni. Nem egyszerre, pedig úgy is megtehette volna az író szerint, hanem aprólékosan, nehogy megártson a sok munka egyszerre. Amikor szépen haladt a teremtés menete, megállapítja: „Micsoda tökfilkó voltam, hogy nem teremtettem meg előbb mindezt.” Hasonló stílusban megy végig a történet, több helyen tudományos, logikai és néhol teológiai ellentmondások elemezgetéseivel megtűzdelve.

A modern teológia szemszögéből nézve azonban a könyv meglehetősen elavultnak tekinthető, már csak azért is, mivel a Biblia szó szerinti értelmezésével vitatkozik, amely – különösen az őstörténet esetében – csak kevesek szerint tartható.

A mű további fejezeteiben Taxil ismert és ismeretlen történeteket elemez, ezekben igyekszik rávilágítani a szövegben rejtező tényleges vagy tartalomból kiolvasható ellentmondásokra. Többször is megragadja az alkalmat, hogy istent bibliai viselkedése miatt következetlen, kicsinyes és cinikus alakként jellemezze. (Isten féltékenységi rohamot kap, amikor Izrael törzsei más istent kezdenek imádni.) Aprólékosan tér ki a mai erkölcs által elítélt bibliai történetek bemutatására. (Lót vérfertőző kapcsolata lányaival, Jefte istennek tett ígéretéhez híven meggyilkolja leányát.) Taxil rendre az Ószövetség által elítélt népek és emberek pártjára áll az isteni cinizmussal szemben. (Áldozatként mutatja be midán népét, aljas célokra felbérelhető rablóvezérnek az ifjú Dávidot)

A mű egésze során több alkalommal bírálja a mindenkori papságot is. A legfőbb kritika tárgya azonban az Ószövetség, amelyet megbízhatatlan, a történelmi tények ismeretében hiteltelen, faj- és nőgyűlölő, felvilágosulatlan, más ókori népek kultúrájából eltúlzott adatokkal összemásolt műként jellemez.
Tartalomjegyzék

Jakab.gipsz 2017.07.01. 21:00:00

@MrEnderby:

Te ne értetlenkedj !

A pásztor kultúra az pásztor kultúra, nem kell ebbe "Istent" bele magyarázni, főleg nem utólag.

Ha valami úgy totyog és hápog mint egy kacsa, az kacsa.

Archívum: Maszáj harcos felesége voltam - NOL.hu

Jakab.gipsz 2017.07.01. 21:13:57

@MrEnderby:

És még valami !

Joseph, a maszáj harcos - John Piper (Hungarian) - YouTube

csakférfi 2017.07.01. 22:37:51

Neked mi bajod?
Ennyire gyűlölsz egy film alapján ősöket?oldalborda.hu/adamok/421-ezert-van-az-idosebb-gazdag-pasiknak-fiatalabb-szeretojuk
Most azt gondolod jobb?http://www.boon.hu/miskolc/tandijra-kell-a-par-„kellemes”-oracska/2121301

MrEnderby 2017.07.02. 12:32:40

@cfjcrsx6465: A kereszténység kétezer éves történetében volt egyetlen faszi, Jézus, aki emberként bánt a nőkkel. Ettől essünk hasra?
A nők saját maguknak és a felvilágosult kultúráknak köszönhetik jogaikat. Márpedig utóbbi szöges ellentéte például a katolicizmusnak.

MrEnderby 2017.07.02. 12:36:16

@Jakab.gipsz: Kedves Gipsz bácsi! Nem én magyarázom bele istent a pásztorok életébe, a biblia egyik fejezetéról beszélgetünk éppen.
És újfent csodálattal adózom annak a képességednek, ahogy nyilvánvaló tárgyi tévedéseidet hétmérföldes csizmával léped át. Mit gondolsz, mennyire tűnsz ettől hitelesnek?

Jakab.gipsz 2017.07.02. 14:45:41

@MrEnderby: T hiteles vélemény lovag !

Ti röhögcsélve bizonygatjátok, itt ezen a blogon, mekkora sületlenség és értelmetlen fércmű az Ó szövetség, és az Új-szövetség is.
Persze mint modern ateista demokraták egymást alaposan körbedicséritek, mondván cukik és okosokat mondtok.

Veletek szemben én azt állítom, hogy az Ó-szövetségi írás művek racionálisan értelmezhető szociológiai tanulmányok, ugyanis ha értelmetlen lenne, nem lehetne felismerni az azonos kultúrák közötti hasonlóságot.

Korábban volt pásztor kultúra, mint ahogyan pergamenre került volna a Biblia, a nyelvezet nehézség is figyelemre méltó következtetésekre ad lehetőséget. Ekkor tájt már régen készen volt az Iliász.

A pásztorok kultúrája pedig egy négy öt komponenses rendszer, ember, emlős állat, legelő, víz, és só.

Ez ilyen egyszerű. "Istennek" ehhez a dologhoz semmi köze sincsen. Maximum a klíma változás és a járványok befolyásolják, ezt a rendszert. (vegyétek észre ateista nézőpont szerint vizsgálódom, nem értem mi a bajotok).

Dög-vész esetén pedig az elsőkből lesznek az utolsók, ugye milyen rejtélyes bibliai szöveg ? Nincs itt semmiféle rejtély vagy logikai ellentmondás.
Az idézett szöveg analitika helyesen értelmezve, így szól. Jakab, hogyan veszi át a hatalmat, Lábán felett, ugyanis azé a hatalom aki az alkut irányítja.
A történet elején megérkezik Jákob pucér seggel és szolgának jelentkezik, a történet végén pedig tízen valahány gyermekkel négy feleséggel és egy bőséges létszámú jószággal lép le.

Ugye milyen ügyes? Ez a story miért lenne értelmetlen,

Ti pedig le analizáljátok a szöveget majd megállapítjátok, hogy ez bizony értelmetlen.
Ami pedig a nőket illeti mindegyik meglett termékenyítve, kosztot és kvártélyt is kaptak, pásztorkodni pedig önállóan nem tudhattak, tehát panaszra nem lehetett okuk, funkcionálisan végső soron jól működtek.
Unalmukban intrikáztak irigykedtek jól elvoltak, még a rabszolgák is jól éltek a kor színvonalán, nyilván valóan a gondviselés vigyázott reájuk.

Ez itt az intelligencia evolúciója, ha a simlisséget és a képmutatás, annak tekintjük. A birkákon végzet genetikai kísérlet matematikáját, a Fibonacci számsor pontosan leírja mint ahogyan a növekedését is.
Lábán azt gondolta hibásan, hiszékenyen a birkák színének, ha osztozkodásra kerül sor nincs jelentősége.
Amit leírtak a zsidó papok az a parazita- szimbióta evolúciós módszertana.

Nem értem a problémáitokat. Még hogy nem tudományos mű az Ó-szövetség. Az Úr megsegítette Jákobot megsokasította, stb. erőfölényre tettszert.

MrEnderby 2017.07.02. 15:08:15

@Jakab.gipsz: Szeretjük egymást, mert cukik vagyunk és okosokat mondunk. Ellenben te, össze-vissza irogatsz. Egyszer természettudományi tankönyvnek, máskor szociológiai tanulmányoknak tartod a bibliát. Mikor milyen szél fúj.
Közben olyan baromságokat írsz, hogy a Naszály kultúra. Most meg azt állítod, hogy a Fibonacci-számok igazolják, vesszők árnyékában pároztatott juhok csíkosak lesznek.
Felebarátom, te teljesen hülye vagy.

Atomic Warning 2017.07.02. 18:55:14

@Jakab.gipsz: "(vegyétek észre ateista nézőpont szerint vizsgálódom, nem értem mi a bajotok)."

Nem kamuzz itt. Hülye vagy ahhoz hogy valóban ateista nézőpont szerint vizsgáld a kérdést. Nagyjából annyira érted az egészet mint egy papagáj. Vissza tudsz böfögni bizonyos szavakat, de az összefüggésekről fogalmad sincs.

Jakab.gipsz 2017.07.02. 19:03:24

@MrEnderby:

Tudjuk minidig csak a modern ateista demokraták az okosak, mindenki más maradi. Ez tévedés, ti vagytok az értelmetlen barmok.

Ön áltatás a különlegesség, igen a zsidó sivatagi pásztorok és a szavannákon legeltető Naszály pásztorok kultúrája több azonosságot mutat, beleértve a körül metélés barbarizmusát, mint például a kereszténységgel.

Ostobaság például zsidó-keresztény folytonosságról beszélni, (az a rossz zsidó nem a keresztényekhez akart szólni, hanem a maradi farizeus törzsi papokhoz) a nagy törzsi manipulálókhoz.

Mi nem tetszik a zsidó-Naszály kultúrában, egészségesen éltek abból az állat tenyésztésből amihez értettek.
Ez pedig egyszerű humán antropológia és szociológia nincs benne semmi misztikum.

Azt gondolom nem véletlenül volt szükség egy Újszövetségre a Teremtő (értelem) és az ember között.
Ez pedig a kereszténység szellemisége, amely meghaladta a barbár Rómát és rítusait és persze isteneit, és az államiságát és kereskedő-gazdaságát, iparát is. Mint ahogyan a törzsi kultúrát is, nem kell mindent Istenre fogni. De ez már egy másik történet.

Ti hablatyoltok tudománytalan baromságokat, egy ókori szövegben ellentmondás van, juj "értelmetlen". Te mitől vagy "értelmes" a Te stílusodba folytatva, hülye gyerek.
Ha "isten nélkül" magyarázom az ókori pásztor kultúrát az a bajod, hol ott azon ajvékolsz, hogy hű de ateista vagy.
Akkor most ki vagy?
Barom menj fel a nettre és kattints rá a Naszály kultúrára, és megtalálod a párhuzamot, a párhuzam pedig a barbár nyiszi-nyaszival kezdődik, (rögzített individuumokkal) majd a törzsi háborúskodással, manipulációval folytatódik, ma úgy mint két ezer évvel ez előtt közel keleten, a folyó parti kultúrák árnyékában, és a szavannákon változatlanul.

Mi változott sok eszű, ostoba ateista barom, a történelem megismétli önmagát, nekik ugassatok, (Ábrahám fiainak) ne az európaiaknak, az ókorban ragadt törzsek és szekták ütik vágják egymást, mind a mai napig.
Ez van. Ennyi.

MrEnderby 2017.07.02. 20:48:59

@Jakab.gipsz: Cuncika, minden írásod az értelemmel játszó égi tünemény. Reszket az agyad, mert gondolat szállott rá. Kérlek, linkelj már be valamit a "Naszály pásztorokról", vagy a "zsidó-Naszály" kultúráról. Csak van valami a "netten".

csakférfi 2017.07.03. 08:15:37

@MrEnderby:
Lövésed sincs öregem miről szól a biblia.
Meg azoknak sem akik csak a hazugságot és az ellentmondást keresik benne.
Isten nincs. Így a bibliát sem vesszük isteni kinyilatkoztatásnak.
Bölcs emberek intelmei ostoba lázadó gyerekeknek hogy felnőttként gondolkodjanak és viselkedjenek.
Kb. dióhélyban ennyi.
Azaz minél inkább lázadsz a "bibliai" példázatok ellen annál jobban bizonyítod mennyire gyerek vagy még.
Ezért akik értik a bibliai "útmutatásokat" könnyen beazonosítják a másik embert.
Ostoba vagy értelmes.
Köztes nincs.
Ez van. A popszichológiai maszlagot. Élén a genderelmélettel hagyjuk.
Ismét csak az ostobaság és lázadás mintapéldányai.

MrEnderby 2017.07.03. 11:01:55

@csakférfi: Amit te gondolsz a bibliáról, az korántsem az általános vélekedés. Mondhatni eléggé egyedi. Azzal egyetértek veled, hogy isten nincs, Nietzsche is halott, de bizony nagyon sokan isteni kinyilatkoztatásnak fogják fel a biblia írásait. A bajom az vele, azért lázadok, mert számos vallás bástyája, és a vallások szerintem károsak - amellett, hogy hülyeségek, hiszen isten nincs, ugye.

csakférfi 2017.07.03. 15:45:59

@MrEnderby:
Amit te gondolsz a bibliáról, az korántsem az általános vélekedés.....Sajnos amit TE az kezd általánossá válni.

" Panasz a nép romlottsága miatt
7 1Jaj nekem, mert úgy jártam, mint mikor valaki gyümölcsöt akar szedni, szőlőt akar szüretelni, de nincs ehető fürt, sem korai füge, amire vágyódott. 2Kivesztek az országból a hívek, nincs becsületes ember. Alattomban mindnyájan vért ontanak, hálóval vadásznak egymásra. 3Jól használják kezüket a rosszra: a vezető ember követelőzik, a bíró fizetségre vár, a főrangú ember kimondja, mit kíván, és csak csűrik-csavarják az ügyeket. 4Aki a legjobb köztük, olyan, mint a tüskebokor, a legbecsületesebb is olyan, mint a tövisbokor. De eljön még számodra az ítélet napja, amelyet őrállóid láttak. Akkor lesz majd zűrzavar! 5Ne higgyetek a barátnak, ne bízzatok a jó ismerősben, még asszonyod előtt is, akit magadhoz ölelsz, vigyázz, hogy mit mondasz! 6Mert a fiú gyalázatosan bánik apjával, a lány anyja ellen támad, a meny az anyósa ellen, az embernek saját háza népe is az ellensége.
Mikeás próféta

Észiáa próféta
" 8Bizony, elbukik Jeruzsálem, és elesik Júda, mert nyelvükkel és tetteikkel az ÚR ellen fordulnak, és dicsőségével szemben engedetlenek. 9Személyválogatásuk ellenük beszél, vétkeiket Sodoma módjára hirdetik, még csak nem is titkolják. Jaj nekik, mert maguknak okoznak bajt! 10Mondjátok az igazaknak, hogy jó dolguk lesz, mert tetteiknek gyümölcsét élvezhetik. 11Jaj a gonosznak! Rossz dolga lesz, mert saját tettei szerint bánnak el vele. 12Ó, népem! Gyermekek sanyargatnak, asszonyok uralkodnak rajtad! Ó, népem! Vezetőid félrevezetnek, tévútra visznek téged! .

Lényegtelen hogy milyen nép gyermeke vagy.Nő avagy férfi .vallásos vagy nem .Keresztény avagy zsidó...stb.
Ha "bibliai" erkölcsöt betartod akkor a földi életed "paradicsom" vagy a Korán szerint " kert" lesz.
Ha nem akkor a pokol.....és ez így megy mióta Mózes parancsba foglalta a kultúrált együttélés feltételeit.
Nincs itt semmiféle újítás.Csak az eszközeink modernnek a "felfogásunk az észjárásunk a régi.
Mármint sokaknak.Erre utaltak olykor a próféták s fenyegettek ........klímakatasztrófával,pénzügyi összeomlással,atomháborúval...vagyis csak világvégével.
:) :)

MrEnderby 2017.07.03. 21:18:35

@csakférfi: Az általad idézett próféciák számomra kb annyit jelentenek, mint például anno az úttörők 12 pontja. Ezzel azt mondom, hogy mindig lehet hangzatos bölcseleteket összeírni, amik akár működhetnek is, lehetnek jó szándékúak és előremutatók is.
De azzal, hogy találhatunk ilyeneket IS a bibliában, még nem fogja igazolni a vallások nevében elkövetett háborúkat, gyilkosságokat, anyagi, illetve bármi nemű aljas haszonszerzéseket, a tudománytalan dogmatikákat, stb. Márpedig a biblia ezek "használati útmutatója", a szentírás, amit isteni eredetűnek gondolnak, hitbeli és erkölcsi alapnormának. És ha az én nézeteim nem különböznek az általánostól, az ebből semmit nem tesz semmissé. Maximum rólam árul el valamit.
A történetekkel pedig nem az a fő probléma, hogy a keletkezésük idején létező társadalmi, kulturális viszonyok között nem tudjuk értelmezni mi ateisták, hanem az, hogy nem látjuk a belőlük következő isteni útmutatásokat Amit egyébként az egész gyűjteménynek tulajdonítanak.
Visszatérve a példákhoz, én is kiragadok egyet: 3 Mózes 17:

"1 Azután így beszélt Mózeshez az Úr:
2 Szólj Áronnak és fiainak meg Izráel összes fiainak, és mondd meg nekik, hogy ezt a dolgot parancsolta az Úr:
3 Ha Izráel házából valaki marhát, bárányt vagy kecskét vág le a táborban, vagy ha valaki a táboron kívül vágja le,
4 és nem viszi oda a kijelentés sátrának a bejáratához, hogy áldozatként bemutassa az Úrnak az Úr hajléka előtt, akkor úgy tekintsék azt az embert, mint vérengzőt: vért ontott, tehát ki kell irtani azt az embert népe közül.
5 Vigyék el azért Izráel fiai véres áldozataikat, amelyeket eddig a mezőn áldoztak, vigyék el az Úrnak a kijelentés sátrának a bejáratához, a paphoz, és ott vágják le azokat békeáldozatokként az Úrnak.
6 A vért hintse a pap az Úr oltárára a kijelentés sátrának a bejáratánál, a kövérjét pedig füstölögtesse el kedves illatul az Úrnak.
7 Ne áldozzák ezután véres áldozataikat a gonosz szellemeknek, akikkel paráználkodnak. Örök rendelkezés legyen ez náluk nemzedékről nemzedékre.
8 Mondd meg nekik: Ha Izráel házából, vagy a köztük tartózkodó jövevények közül valaki égőáldozatot, vagy véresáldozatot akar áldozni,
9 és nem viszi oda a kijelentés sátrának a bejáratához, hogy az Úrnak készítsék el, az ilyen embert ki kell irtani népe közül.
10 Ha Izráel házából vagy a köztük tartózkodó jövevények közül valaki bármilyen vért eszik, ellene fordulok annak az embernek, aki vért evett, és kiirtom népe közül.
11 Mert a test lelke a vérben van, és én az oltárra adtam azt nektek, hogy engesztelést szerezzen értetek. Mert a vér a benne levő lélek által szerez engesztelést.
12 Ezért mondtam Izráel fiainak: Senki se egyék vért közületek; a köztetek lakó idegen se egyék vért.
13 Ha valaki Izráel fiai közül vagy a köztük tartózkodó jövevények közül vadászat közben vadat vagy madarat fog, amelyet meg szabad enni, folyassa ki a vérét, és takarja be azt porral.
14 Mert minden test lelke a vére a lélekkel együtt. Ezért mondtam Izráel fiainak: Semmiféle testnek a vérét ne egyétek meg, mert minden testnek a lelke a vére. Ki kell irtani mindenkit, aki megeszi.
15 Ha pedig valaki elhullott vagy széttépett állatot eszik, akár bennszülött, akár jövevény, mossa ki ruháját, mosakodjék meg vízben, és legyen tisztátalan estig; azután tiszta lesz.
16 De ha nem mossa ki, és nem mosakszik meg, akkor bűnhődnie kell."

Ezekről a sorokról nem gondolom, hogy a kulturált együttélés szabályait írnák le. Egy sor gyilkossági indíték van bennük, amit isten nevében lehet elkövetni. Paff, a bűvös sárkány!

csakférfi 2017.07.04. 05:59:11

@MrEnderby: Aki a vallás nevében gyilkol az aljas állat.
A vallások a békés egymásmellet élésről szólnak és nem a háborúkról.Bárki mást állít az hazudik.
Az hogy néhány elmeroggyant öngyilkos merényleteket hajt végre az az elmebaj jele és nem a vallásé.Az hogy keresztények erőszakosan térítenek .Megint nem a vallás "logikája".
De azért egy kis ízelítő az ateisták világából, hogy világosodjon homályos elméd:

hir.ma/18-2/bocsanatot-kert-kanada-miniszterelnoke-hogy-a-multban-150-ezer-oslakos-gyereket-kinoztak-meg-18/599348

vilaghelyzete.blogspot.hu/2013/11/a-legnagyobb-holokauszt-ami-foldon.html

www.erdekesvilag.hu/hirosima-es-nagaszaki-az-atombomba-ledobasa-utan-megdobbento-fotok-az-iszonyatos-pusztitasrol/

"Ezekről a sorokról nem gondolom, hogy a kulturált együttélés szabályait írnák le."

www.protokoll-etikett.hu/cikk/49244/etkezesi-kultura-a-teritett-asztalnal?area=625

"Nagyon helytelen a mártást kikanalazni, vagy kenyérdarabokat mártogatni bele.

A lágytojást kikanalazzuk, a keményre főttet késsel-villával vágjuk el.

Halat csak haleszközzel illik enni, amely halkésből és halvillából áll, hagyományos késsel nem vágható. A szálkákat szájunkból a nyelvünkkel a villára toljuk és az erre a célra elhelyezett tányérra tesszük.

A szárnyasok csontrészeit a klasszikus etikett szerint nem illik kézbe venni, hanem késsel és villával vesszük le róluk a húst. Újabb szokás szerint ezeket a csontrészeket meg lehet fogni kézzel, ekkor a csontvégek megfelelően be vannak csomagolva pl. fóliával. A csontokat nyelvünkkel a villára, majd a csonttányérra helyezzük."

Ne röhögtess már barátom!!!
Mégis mit gondolsz hogy Te valami kultúrált emberi lény vagy itten a naagy -nagy ájtatos szemforgatás közepette.

jand.info/2010/02/az-elveszett-boldogsag-nyomaban/

"Feldmár András pszichológus leír egy esetet, amikor egy családban egy fiú és egy lánygyermek nevelkedett. A szülők gazdagok voltak, és magas pozíciókban dolgoztak, és a gyermekeiktől is a feltétel nélküli szófogadást követelték meg. A fiú, apját követve vállalatigazgató lett, a lány bolondokházába került. Mindketten azt tanulták, azt látták egész életük során, hogy csak kétféle ember van: akit kötélen rángatnak, és aki a köteleket mozgatja. Mindkét ifjú logikus választ adott erre a helyzetre: a fiú úgy döntött, hogy ha ebből áll az élet, akkor ő lesz, aki mozgat; a lány pedig, mivel ugyanerre nem látott módot, úgy döntött (mégha ez tudattalan döntés is volt), hogy ő inkább elvágja a köteleket és összeesik, csak hogy őt ne rángassák.

Egy másik példa: vannak olyan nők, akik hivatásos dominák. Pénzért kikötözik, megalázzák, elverik férfi ügyfeleiket, akik messze a legtöbb esetben magas beosztású emberek. A férfiak nem szexért fizetnek, mert azt nála nem is kaphatnak, és ez összeférhetetlen is: egy olyan behódolás lenne a nő részéről, ahol a férfi van hatalmon. Ezek a férfiak valószínűleg pusztán egy olyan gyermekkorukban megszokott érzést keresnek, hogy egy nő megalázza őket és uralkodik rajtuk, amit nyilvános életükben, főnöki pozíciójukban, és „jó családapaként” nem kaphatnak meg."

Miféle "társadalmi szokásokat tartasz Te "jónak".......ha a biblia rossz???
Ezzel nem állítom hogy az általad belinkelt "rituálékat" követni kell.
De szállj inkább magadba.Aztán oktass engem vagy más intelligens embereket (jakab.gipsz).
Az érvrendszered arról szól hogy Te kultúrál vagy más meg bunkó érzéketlen vallásos bigott barom.

"A sznob angol eredetű szó, melyet hagyományosan William Makepeace Thackeray-nek tulajdonítanak, aki a Book of Snobs (A sznobok könyve) című írásában használta először a negatív kifejezést. A népszerű népetimológia szerint a „sine nobilitate” azaz „nemességgel nem rendelkező” kifejezés volt a „sznob” szó alapja, noha erre nincsenek egyértelmű bizonyítékaink, ezért nyelvi tévhitnek minősíthető.[1] A népetimológia logikája szerint átvitt értelemben az olyan embereket illetik e szóval, akik ugyan nem „nemesek” vagy tagjai valamely elit körnek, de mégis valamilyen rájuk jellemző attitűd felvételével olyannak akarnak tűnni, mintha oda tartoznának.

Azonban a sznobságot valaki magára is öltheti, mintegy beleélve magát abba, hogy ő is egy bizonyos csoportba tartozik. Ez a fajta sznob ember olyan stílusjegyeket, világnézetet, életstílust vesz fel, ahova valójában még nem tartozik, és talán soha nem is fog. Ilyen az álintellektuális, vagy az álgazdag ember."
Csezd meg!!

MrEnderby 2017.07.04. 21:55:36

@csakférfi: Te biztos Gipsz ügynök biztonsági őr kollégája lehetsz, pont úgy érvelsz és vagdalkozol.
- Hazudok, mert állítom, hogy a vallások nem a békés egymás mellett élésről szólnak.
- Azt gondolom, hogy én egy kulturált emberi lény vagyok, talán még sznob is.
Az össze-vissza belinkelt hülyeségeidre pedig nem is reagálok, magukért beszélnek.

csakférfi 2017.07.05. 10:44:36

"Te biztos Gipsz ügynök biztonsági őr kollégája lehetsz, pont úgy érvelsz és vagdalkozol."
Ez feltételezés a részedről irányomban.....valótlan...azaz hazudsz.
mert azt írod "biztosan".
Ez csak önmagad megnyugtatása jelen vitahelyzetben.

- Hazudok, mert állítom, hogy a vallások nem a békés egymás mellett élésről szólnak.

Igen ,mintahogy a film is egy irracionális világ irracionális bemutatása.Valós alap(bibliai történet) elferdítése figyelemfelkeltés és némi hírnév pénz javadalmazása miatt.Magyarul kapzsi ingyenélő.

- "Azt gondolom, hogy én egy kulturált emberi lény vagyok, talán még sznob is."
sznob vagy de nem kultúrált.
Mivel azok mi vagyunk akik neked ellentmondunk tényekkel bizonyítékokkal.
Belinkelt "ökörségekkel".

"Az össze-vissza belinkelt hülyeségeidre pedig nem is reagálok, magukért beszélnek"

Fontos momentumok, az emberi történelemben megtörtént embertelenségekre bizonyíték.
Ami pontosan azt bizonyítja nem vagyunk olyan civilizáltak mint amilyennek TE és a poszt írója gondolja.
Tehát hazudtok.
Ennyi ....nincs tovább.
:) :)

dartonita 2017.07.06. 07:29:13

@Jakab.gipsz: Jakabka! Csak hogy egy kicsinyt eltérjünk a témától: te zaklatod a veronai áldozatok szüleit?
index.hu/belfold/2017/07/06/gusztustalan_facebook-uzenetekkel_zaklatjak_az_egyik_veronai_aldozat_edesanyjat/

Atomic Warning 2017.07.06. 11:59:57

@Mónika Bódi: Háháhá Jakabot híressé tette a saját nyomorúsága és kreténsége :) Mi normálisak meg úgy fogunk megdögleni hogy senki sem emlékszik majd ránk :) Remélem elkapnak az ip számod alapján és végre megszabadul tőled a net.

Jakab.gipsz 2017.07.07. 22:26:46

@Mónika Bódi:

Ön téved !

Vagy / és felületes.

@ Jakab. gipsz , nincs fent facebook- on!

U.I. A Veronai buszbaleset mélyen megrendített, (elborzasztó tragédia), napokig nyomasztott.

Csak annyit tudok róla, amennyit a különböző médiák leközöltek.

Atomic Warning 2017.07.08. 09:39:31

@Jakab.gipsz: Hazudsz! Nyilván te írogatod, retardált. Viszont van egy javaslatom: ha elkapnak keresd meg a TASZ-t hogy képviseljen a szólásszabadság ügyében. Ja ne, ők libsik :))))

MrEnderby 2017.07.08. 10:02:20

@Mónika Bódi: @Atomic Warning: @Jakab.gipsz: Bár Gipsz ügynökkel finoman szólva nem eszünk egymás tenyeréből itt ezen a blogon, a tisztesség azt kívánja, hogy elmondjam, szerintem a ő nem az a Jakab, aki zaklatja az áldozatok szüleit.
Megnéztem az cikkben szereplő írásokat, teljesen más stílus, mint Gipsz ügynöké. Más szóhasználat, más helyesírás, más attitüd. Gondolom ezzel nem leszek népszerű, de most meg úgy éreztem, szólnom kell mellette.

dartonita 2017.07.08. 11:07:04

Akkor beugrottam a névazonosságnak. Sorry.

Jakab.gipsz 2017.07.08. 11:55:07

@Atomic Warning:

Akkor fussunk neki még egyszer ennek a Biblia (Szentírásokat) taglaló @NETSi féle analízisnek.

Analitikus szöveg elemzésnek azt a módszert tekintem, amikor a "tudós" kitépdesi a vizsgált bolha lábait, majd megállapítja róla, hogy süket.

@NETSi esetében aki ugyebár (nagyon sokat dolgozik) egy-egy cikk megírásán, csak részben helytálló a hasonlat.

Ugyanis mentségére szólva, ha a szöveg abszolút értelmetlen lenne, akkor a korszerű összehasonlító, néprajzi szociológiai, módszertanok tükrében is értelmetlennek kellene lennie a szöveg-egészének és ez az, az "apróság" ami elkerülte figyelmét.

Márpedig az afrikai-pásztor nomád pásztornépek szociológiájának ismeretében, dekódolható és értelmes eredményt ad Jákob és Lábán alkudozása.

Jákob simán lehúzta, (átbaxxta), apósát, nem tekintette rokonának Lábán-t és a famíliáját.

Úgy "szolgálta " a jótevőjét, hogy közben kifosztotta, miközben a saját tudásából semmit sem osztott meg másokkal, nos ezt a magatartást nem szükséges Istenre fogni.

Pucér fenékkel, érkezett! Majd 4 db feleséggel, 11 db gyermekkel, és terebélyes fekete és tarka birkákból álló nyájjal távozott.

Mit kapott érte cserében Lábán és a fiai? (mondjam vagy mutassam?)

Nos ha a Bibliai történet értelmetlen lenne, ezt a kérdést nem tehetném fel.

Tehát következtetés képen @NETSi és @Atomic Warning, gúnyolódása és kacaja, nem több mint az éretlen olvasó, értelmetlen süket röhögcsélése.

Vedd észre egy szóval sem, hivatkoztam sem, "Istenre" sem pedig a teológiára mint tudományra.

Cáfoljatok meg, ha tudtok !!! Van-e a történetnek racionális értelmezése: IGEN/NEM!

U.i. Tudom és már olvastam tőletek: "Jakab: hülye, műveletlen bunkó és nem tud helyesen írni, és nem is olvasta a Bibliát", esetleg más észrevétel?

csakférfi 2017.07.08. 14:36:20

@Jakab.gipsz:
A történet úgy kezdődött hogy Jákob feleségül kérte az apósa (Lábán) legkisebb leányát.
Az neki is igérte ha szolgál neki 4 évet .....ha jól emlékszem.
Mikor letelt a feltételül szabott idő. Akkor Lábán a legidősebb lányát adta hozzá mert "nem való hogy a fiatalabb előbb kapjon férjet".
Jákob elvette . Mivel a kisebbet szerette azért ujra megkérte apósát ....adja hozzá. Az ujabb feltételként szolgálatot kötött ki.
Innen szól a posztoló negatív jellemzése.
Jákob csak átvette a "taktikát".
Azaz felrúghatjuk az egyességet ha kedvünk úgy tartja.
Becstelenségre becstelenség a válasz.
"Szemet szemért fogat fogért életet életért.
Azaz nem ölünk meg senkit ha kiveri a szemünket néhány garassal.
Jó lenne ha a mai világ is így működhetne.
Sértésre nem válaszolunk mégnagyobb sértéssel.
Bibliai alaptörvény.

MrEnderby 2017.07.08. 15:48:13

@Jakab.gipsz: @csakférfi: Persze, lehet úgy értelmezni a történetet, hogy a sallangot levágjuk róla. Akkor nem lesz több, mint valami folklór. Ilyenkor az ember nem is foglalkozna azzal, hogy Jákob 21 évet sz*p*tt Lábánnál, 7 év után nem ismerte fel a szerelmét és attól lettek csíkosak a juhok, hogy árnyékban fogantak... És ehhez tényleg nem kell sem isten, sem teológia.
De ez a történet is szerves része egy olyan szöveggyűjteménynek, amely éppen az isteni kinyilatkozatásokat hivatott tartalmazni. Nem mi szőttük bele istent, hanem a szerzők, akik szerint a fent említett csodás lény például úgy nyitogatja többedszer is nők méheit, mint nagyanyám a kertkaput. Aztán létrejött az egyház és a maga tana, a teológia, mely mindezeket intézményesítette.
Ha tényleg csak a pásztorok életéről szólnának ezek a történetek, mi sem élcelődnénk rajtuk. Megjegyzem a fenti 1Mózes 1-43 valóban a folklór egy kedves kis szelete lehetne, ha nem akarna több lenni...

Atomic Warning 2017.07.08. 21:33:27

@MrEnderby: Igen ez is egy lehetőség. Ezt igazából az IP cím simán eldöntheti. Viszont akkor is az van, hogy Jakab ne forduljon a balliberális TASZ-hoz védelemért ha netán valaki sározza őt, merthátazért :)

csakférfi 2017.07.09. 06:24:47

@MrEnderby:
A biblia nem isteni kinyilatkoztatás. Mivel isten nincs.
Bölcs emberek írták az utókornak (nekünk) hogy okuljunk belöle.
Történetek amik , leírnak bizonyos emberi viselkedéseket ,jellemeket és hogy hová vezet. Mármint a viselkedés és az azt generáló gondolkodás.
Jóra vagy rosszra.
Lényegtelen milyen évezredben játszódik.
Ezért "idötálló" a biblia.
Nem lényeges milyen nemü vagy börszinü vagy. De ezt már írtam.

Jakab.gipsz 2017.07.11. 19:23:15

@Atomic Warning: Csak hogy tudd.

Indok nélkül, nem szoktam senkit sem megbántani.

Ha pedig nagy nehezen, szólásra szánom el magamat, tudni szoktam, a miértjét is, szólnom kell, (vétkesek közt cinkos az ki néma).

Magamat megvédem ez nem okoz gondot, ámde a saját sületlenségeitektől, benneteket (titeket) hogyan védjelek meg, ez okozott némi fejtörést.

Atomic Warning 2017.07.12. 18:19:57

@Jakab.gipsz: Rohadt nagy tévedésben vagy amikor azt hiszed hogy az igazolhatatlan random hablatyolásodnak van bármiféle értelme. Te csak szimplán egy tanulatlan egoista hülye vagy aki nem ért semmit ezért random szabályokat sejt a világ működése mögött, a tanulatlanságod miatt hamisan.

Jakab.gipsz 2017.07.14. 23:11:00

@Atomic Warning: @csakférfi: @MrEnderby:

Honnan tudod, hogy igazolatlanul és random, beszélek hozzátok?

A minden metafizikai állítás értelmetlenségét az a félkegyelmű Carnap agyalta ki, csakhogy bebizonyítani nem tudta álláspontja helyt állóságát! Ezt minden első éves, bölcsész hallgatónak illene tudnia.

Kivéve azokat a süketeket akik, mint "harcos ateisták" még próbálkoznak komolyan venni azt a barmot, és próbálkoznak valamit kisütni, a pozitivista tudomány filozófia zsák utcájából, lásd az az ateista klub idiótáit na ők azok akik random hablatyolnak. Ott van a te helyed!
Jelenleg még mindég Spinoza talányos kérdés felvetésénél tartunk, " ha azt amit tudunk, egymástól tudjuk, ehhez mi köze van, Istennek?".

Nekem "Mózes exodus" története a kedvencem, ha néha elszomorodom, felvidít, szörnyen mulatságos.

De ti ezt a mókát, különben sem értenétek meg.

Minden eshetőségre számítva, olyanra ami egészen biztosan előfog fordulni anya szülte emberekkel, én azt javaslom, vegyétek komolyan "Isten fogalmát" és ne szórakozzatok vele.
Lásd Spinoza kérdés felvetését, még csak pár száz éves.

Ebből az következik, hogy a keresztény dogma teológusokkal sem vagyok megelégedve.
Csak mert Ti azt gondoljátok, hogy az "egy tagadást és az egy állítást", soha senki nem tudja meghaladni, mert eldönthetetlen, én a helyetekben erre a dichotómiára, nem vennék mérget. Hi-hi.

csakférfi 2017.07.14. 23:28:40

@Jakab.gipsz:
Ha van egy természet feletti alkotó akit te istennek titulálsz. Akkor az elméd nem is a saját gondolataidat íratja hanem az istenét.
Így honnan tudod hogy a tied vagy csak egy szócső vagy?
Ez skizofrénia.
Nettó.
A másik.
Ha létezne egy jó isten aki igazságos. Akkor az embert mint fajt kipusztította volna.Ezidáig nem sikerült neki bárhogyan is igyekezett. Háború betegség klímaváltozás.
.
Nem vagyok sem nem bölcsész sem valamiféle agyaló majom. Spinoza vagy ki a tököm.
;)

MrEnderby 2017.07.15. 10:29:35

@Jakab.gipsz: Ez beletellett két napba, mire kigugliztad :) Mindenesetre nem Carnap az egyetlen, aki nem tudta bizonyítani minden esetben elméletét. Ilyen volt például Maxwell és Einstein is. Ezért is nevezzük őket elméleti fizikusoknak. Baromi jó koponyák voltak, és elméleteiket az utókor bizonyította, mikor már fejlettebb technológia és kiforrottabb mérési eredmények álltak rendelkezésre.
Persze ilyesmi nemcsak a fizikában fordult elő. Kedvenced, az 1x1 tudománya (sicc!), a matematika is tartogat ilyeneket, általában "sejtésnek" nevezik. Például a Fermat-sejtés.
Egyébként még mindig nem tiszta számomra, hogy te tulajdonképpen mit is szeretnél igazolni. Most is úgy beszélsz, mint aki az ateisták és a vallásosok közötti törésvonalon, Armageddontól kicsit jobbra, a zöldre festett rácsos kapunál ácsorog, kezében az egyetlen igazság zászlójával, amit egyedül nem lehet felemelni, oly nehéz.

Jakab.gipsz 2017.07.30. 11:40:14

@csakférfi:
Kösz a választ.
Nem olyan nagy baj az, hogy nem hallottál még Spinoza -ról.

Minden teológiai közösség kitiltotta, (kiközösítették), a zsidók és a keresztények is, ami az Ő korában, komoly botránynak számított, (mint ahogyan ma is annak számítana) .

Ne töketlenkedj, nézz utána és tudni fogod, (gugllzrá), mugli.

Jakab.gipsz 2017.07.30. 11:57:30

@MrEnderby: Igen fején találtad a szöget.

Az egyetlen "igazság zászlajával a kezemben ácsorgok" és fogalmam sincs róla mit kezdjek vele.

Szerencsémre senki sem mondta azt, (még nemzeti konzultáció) keretében sem, hogy valaki találjon meg, fel, vagy ki, valamit. tehát kedvemre röhögcsélhetek több milliárd okoskodó szerencsétlenen.

Komolyabbra fordítva a szót "Isten" létezését bizonyítani, értsünk ez alatt bármit ami "nem e-világi" vagy transzcendens, nem egy túlságosan bonyolult intellektuális kihívás számomra, a megértése persze számotokra sem nehéz, mert nem elhinnetek kell azt amit állítok, hanem megérteni. A megértése pedig a tudományágak előtt álló akadályok elhárítását jelent.

Utána következik a dolog neheze hogyan kerüljük el a dogmatizmus és a fatalizmus csapdáit, úgy, hogy gondolkodásunk szabadságát megőrizve, békés nyugodt alkotó munkát végezhessünk.
Nos ez így már kicsit nehezebb, mint egy pórias tagadás.
Ugyanis a szó veszélyes fegyver, az ige igazsága még-veszélyesebb, főleg akkor amikor azt kutatjuk, hogyan tehetünk szert új ismeretre, egy felsőbbrendű intelligencia jóvoltából, olyantól aki elkészítette nekünk a "Szentírást" a bibliát.

Atomic Warning 2017.08.01. 19:12:37

@Jakab.gipsz: Te egy pont akkora tudatlan baromállat vagy a hülye istenbizonyítékoddal, mint Széles Gábor a gravitáció-kikapcsoló-kapcsolójával, mint Pataki az ufó-jával, mint az mágneses-örökmozgó-építők a nyomorult hülyeségükkel, vagy mint az az igazi tudatlan seggfejállat, aki a 90-es években "feltalált" egy olyan hajócsavart, ami az áramlással szemben felfelé hajtja a járművet, de nem tudja legyártatni, mert nincs olyan rajzoló az egész országban, aki lerajzolná neki a gyártási terveket. Ezek is pont akkora tudatlan de nagyképű seggfejek mint te csak valami más a rögeszméjük.

Jakab.gipsz 2017.08.06. 07:50:18

@Atomic Warning:

Csak a szokásos formádat adod, mindenki hülye aki nem a bigott materialista marxista ateista-kommunista farizeus dumát löki.

A Marxizmusnak vége nyugodjatok bele, süket pofázásból és tömeggyilkosságokból a továbbiakban megélni nem lehet, ügyesek vagytok át neveztétek magatokat liberális demokratáknak, így sem.

A gyűlölködésen kívül máshoz nem értetek, kontra produktívak vagytok, a tudományról a tudománynevében sem lehet a végtelenségig hazudozni.

Lerázunk magunkról benneteket mint kutya a bolhát.

Atomic Warning 2017.08.06. 10:51:17

@Jakab.gipsz: Van egy cáfolhatatlan különbség a hozzád hasonló fogyatékos tudatlan idióták hablatyolása és a tudomány között. A tudomány eredményeiből kézzelfogható működő eszközöket lehet készíteni, ezért ezek helyessége ha úgy tetszik igazsága bizonyított. Amitől te itt böfögsz abból soha nem lesz semmi mert nettó baromság. Amikor már nem tudsz értelmeset mondani, mindig jössz itt a marxizmussal meg a kommunizmussal te baromarcú féreg. Jó lenne ha minimálisan felfogná a hangya-agyad, hogy a tudomány eredményei nagyrészt a kapitalizmus termékei, nem a kommunizmusé. Talán van annyi minimális "tudásod" (nincs) hogy a nyugati tudomány eredményeit annak idején a kommunisták elutasították. Ebből a szempontból te 100x kommunistább vagy mint mi, ateisták. Arról nem beszélve, hogy a tudatlanságra alapozott baromságaiddal a teljesítményalapú kapitalizmusban te kurvára hajléktalan lennél. Neked van kitalálva a protekcionizmusra építő kommunizmus, nem nekünk. De nem is reménykedek abban hogy ezt felfogod, a többieknek írom.

Jakab.gipsz 2017.08.07. 20:23:38

@Atomic Warning:

Féreg az aki mondja másokra, mert más érved nincsen, te vagy a férgek férge.

Először csak ugattok, aztán anyáztok és utána lövettek agyalágyult ateista takony agyú barmok.
Mond mi a különbség egy ateista kommunista és egy liberális ateista között ?

Ezt művelitek év tizedek óta.
A tudás sohasem gyűlölködik.
Viszont te miért gyűlölködsz ?

Ti, mostani ateista libbancs barmok, év tizedről évtizedre más más mimikrit öltve élősködtök az emberiségen, érték teremtés helyet csak a pusztítás a művetek.

Elég volt belőletek.
Nyugodjatok bele a tudomány filozófia oltárán lesz a filozófiátok darabokra szedve mint egy ócska vekker és mentek a kukába, zúzdába és a megnyugtató nagyolvasztóba.
Ti vagytok a "nagy hazugok".
Ennyi.

Atomic Warning 2017.08.07. 21:23:00

@Jakab.gipsz: Nincs érved, dehát honnan is lenne, fogyatékos tudatlan idióta :)

MrEnderby 2017.08.14. 22:01:50

Mivel @NETSit elnyelte holiday, megpróbálkozom a következő vers trailerével.
Jákobnak tele lesz a batyuja Lábán hülyeségeivel, ezért amikor az elmegy dolgára, Jákob lelép a csíkos, ja nem, a pöttyös, vagyis a négyzethálós, f@szom... a mintás állatokkal, meg a csajokkal. És nem lesz gond - mondá neki az Úr, de persze csak miután egy részletes CV-t bemutatott, hogy tényleg Ő az. Aztán Lábán beéri Jákobot, de nem veri pépé, mert az Úr mondta neki, hogy az erőszak rossz. Értem?!
Aztán addig vitatkoznak, míg hirtelen ki nem békülnek, jól bezabálnak, majd összehordanak egy rakás követ, hogy szakadjon rájuk, ha megint összevesznének.
Tanulság: ha hagytad magad húsz éven keresztül szopatni, akkor te vagy szeretsz szopni, vagy tényleg hülye vagy. Lopni, csalni tudni kell!
süti beállítások módosítása