"Babonákat igazságként beállítani rettenetes." - Alexandriai Hüpatia

H. L. Mencken: Homo Neandertalensis (1925)

2017/03/31. - írta: NETSi

H. L. Mencken a „Majomperről” 2.

A Tennessee-i evolucionista közelgő peréhez hasonló kutyakomédiák, ha más célt nem is szolgálnak, legalább drámaian felhívják a figyelmünket arra, hogy a felvilágosodás gondolkodásmódja csupán az emberiség szűk körében terjedt el viszonylag egyenletesen.

t_t_-martins-anti-evolution-league-stall-dayton-1925.jpg

Általános vélekedés, hogy az emberi haladás mindenkire hatással van. Sokak szerint fényes korunkban még a legüresebb fejű ember is többet tud, emellett jóval civilizáltabb is, mint akárki, teszem azt, a tizennyolcadik századból. E feltevés, sajnálattal úgy vélem, meglehetősen ingatag lábakon áll. Afelől semmi kétség, hogy létezik egy művelt kisebbség, melynek tagjai valóban többet tudnak felmenőinknél. Sőt, némelyikük - noha neveket inkább nem szeretnék sorolni - akár még civilizáltabbnak is mondható, mint a megelőző korok egyes emberei. Ám a szélesebb néptömeg még mindig pontosan ugyanott tart - még eme sokra hivatott köztársaságban is -, ahol az emberi történelem hajnalán élők tartottak: tudatlanok, megbízhatatlanok, alamusziak, rosszindulatúak. Keveset, vagy semennyit sem tudnak olyan dolgokról, melyekről érdemes is tudni, ráadásul a legkisebb jelét sem mutatják annak a természetes vágynak, hogy gyarapítsák tudásukat.

E halhatatlan söpredék, való igaz, szintén osztozik az emberi haladás gyümölcseiben, vagyis bizonyos értelemben lehetséges azt mondani, hogy részt vállalnak ezekből. Amikor megbetegszik, még a legüresebb fejű ember is szabadon élvezheti a modern orvostudomány áldásait és vívmányait - feltéve, ha nem túl szegény ahhoz, hogy hozzáértő orvoshoz járjon. Ha akar, minden további nélkül megfürödhet lakása kényelmében. A világirodalom karnyújtásnyi távolságra van tőle a nyilvános könyvtárakban. A múzeumokban elmélyedhet a művészetekben. Jó zenét hallgathat. Ezernyi eszköz áll rendelkezésére, melyek életét kevésbé küzdelmessé és elviselhetőbbé teszik, legyen az a telefon, a vasút, savlekötő-tabletták, hírlapok, csatornázás, levelező tanfolyamok, vagy csemegeüzletek. Ám e dolgok létrehozásához, térnyeréséhez és széles körben elérhetővé tételéhez még annyi köze sem volt, mint a mezőn legelésző szarvasmarhának, új dolgok felfedezéséért pedig annyit sem tesz, mint az ég madarai.

Éppen ellenkezőleg: rendszerint ösztönösen elutasítja ezeket, ráadásul gyakorta letaglózóan vehemens erőszakossággal. Az idő mélységes szakadékában történt legelső óvatos puhatolózások óta minden, az emberi haladás során megtett apró lépés a túlnyomó többség ellenállásába ütközött: minden, az emberiség által megszerzett, vagy kiharcolt értékes vívmányt kigúnyoltak, amikor azok még újak voltak - vagy elpusztították ezeket, amikor elég erősnek érezték magukat, és elegendő hatalmuk volt ehhez. Harcoltak minden egyes új igazság ellen, ami valaha felbukkant történelmünk során, és megkínoztak, vagy megöltek minden igazságkeresőt, akikre rá tudták tenni a kezüket.

*

Az úgynevezett vallásos intézmények - melyek a jelenben éppen az evolúció iskolákban való tanítása ellen folytatnak hadjáratot - lényegében nem többek, mint az kisebbrendűségi komplexustól szenvedők szövetkezései a kevesebb önkéntes korlát közt élők ellen. A Scopes-ügy meglehetősen pontosan tükrözi előbbiek zsigeri utálatát az emberi tudás iránt, és ezzel együtt keserű ellenérzéseiket is azokkal szemben, akik többet tudnak, és így az élet szépségeiből is többet nyernek náluk. Mások megtévesztése lenne nem megjegyezni, hogy e szövetkezés túlnyomó többségét jól láthatóan olyan emberek alkotják, akiket szinte semmilyen formában nem fertőzött meg életük során a kíváncsiság, vagy a tudásvágy. Akár csak minimális valódi műveltséggel rendelkező, vagy minimálisan tisztességes személyre bukkanni köreikben olyan, mint véletlenül tűt találni egy Tennessee méretű szénakazalban. Amit el akarnak érni, végső soron és tömören, nem más, mint a művelt ember notóriussá tétele: amennyiben elégséges, egyszerű sárdobálással, amennyiben nem, a törvény erejével.

Az imént említett intézményeknek, természetesen, szükségük van vezetőkre is: nélkülözhetetlenek az élükre azok, akiknek tudatlansága és imbecillitása a külvilág számára kevésbé röhejes, mint a tagok többségének tudatlansága és imbecillitása. E „szuper-érinthetetlenek” gyakorta szereznek maguknak számottevő hatalmat, jellemzően demokratikus államokban. Követőik bíznak bennük, és felnéznek rájuk. Olykor, amikor a nyáj kivetkőzik magából, szükségszerűen ők azok, akik jó juhászkutya módjára lenyugtatják őket. Ám hiába áll mögöttük a többség, sem ők, sem a halhatatlanokból álló sereg nem képes mindeközben elpalástolni a gyógyíthatatlan kisebbrendűségi érzést. Hiszen végső soron az intézményvezetők is, ugyanúgy, ahogy az általuk megvezetett balekok, a halhatatlanok sorait erősítik, és pontosan ugyanaz élteti mindkettőjüket: a felsőbbrendűnek gondoltak iránti megvetés. Bármi, ami felfogóképességüket meghaladja, automatikusan az ördögtől való. Egy pohár bor a civilizált embert felvidítja - ők meg úgy vedelik, hogy berúgnak tőle, és kivetkőznek magukból: ergo a bort, és az összes alkoholfajtát, tilalom alá kell vonni. Bizonyítékai alapján az evolúcióelméletnek minden művelt ember hitelt ad - ők meg nem értik: ergo az evolúció tanítását le kell törni az iskolákban.

E megfigyelés pedig egyszerű magyarázatul szolgál olyan abszurd jelenségek kapcsán, mint a mostani Tennessee-cirkusz. Más nem nagyon tud. Nem gondolhatunk úgy az emberi fejlődésre, mint ami egyidejűleg megy végbe az emberiség egészét tekintve. Kénytelenek vagyunk úgy tekinteni rá, mint ami egy olyan kisebbségben megy végbe, melynek tagjai egy folyamatosan ostromolt, falakkal körülzárt városban élnek. Olykor-olykor a túloldalon óbégató barbárhorda áttöri a falat, a városban élők pedig összefognak, hogy közös erővel szorítsák ki őket: Reformációkkal, francia forradalmakkal, demokráciáért folytatott háborúkkal, Nagy Ébredésekkel. Ilyenkor a kisebbség rendszerint megtizedelődik a harcban, sokuk pedig bujdosni kényszerül. Ám mindig marad néhány túlélő. És néhány túlélő elegendő ahhoz, hogy tovább táplálja a tudás lángját.

*

A kisebbrendűségi komplexusban szenvedő ember tudás iránti utálatát nem nehéz megmagyarázni. Utálja, mert komplex: mert elviselhetetlen terhet ró szegényes felfogóképességére, mely utóbbi elengedhetetlen egyes összefüggések megértéséhez. Ennek okán pedig folyton egyszerűsített megoldásokat, vagy kiskapukat keres. Minden babona ilyen kiskapu, melyek rendeltetése az, hogy a nehezen érthetőt egyszerűnek, sőt, magától értetődőnek álcázzák - sokszor valamiféle homályos „ihletettség” látszatát is keltve emellett.

A modern patológiát - még annak legalapvetőbb fogalmait is - kizárólag olyan ember értheti meg, aki hosszú és fáradságos oktatásban részesült. A kiropraktika elméleti alapjait ezzel szemben egy béreslegény is képes elsajátítani két foglalkozás után. Ezért olyan elképesztően népszerű a kiropraktika a tudással meg nem fertőzöttek köreiben - és az oszteopátia, a „Keresztény Tudomány”, meg a többi hasonló kuruzslás. Hígvelejűek, szent igaz - viszont ezzel együtt rendkívül egyszerűek is. És minden ember előnyben részesíti azt, amit azonnal képes felfogni, mint azt, ami összezavarja vagy zavarba ejti.

Ezzel magyarázható a fundamentalizmus népszerűsége is a kevésbé kritikusak, és kevésbé kíváncsiak köreiben. A világeredet-elméletek, melyekkel a művelt és kíváncsi emberek játszadoznak, mind rendkívüli módon összetettek és bonyolultak. Finomabb körvonalaik megértéséhez elengedhetetlen egy kiterjedt alaptudás, és a fegyelmezett gondolkodásmód. Ennek okán épp annyira hiábavaló lenne ezt megpróbálni megtanítani egy béreslegénynek, vagy a városi „proletariátus” legtöbb tagjának, mint egy Streptococcus baktériumnak. A Genezis világeredet-hipotézise ezzel szemben oly kezdetleges, hogy abba még egy valódi ignorámusz is képes belekapaszkodni. Néhány röpke tőmondat, és már fel is lett vázolva az egész. És ez egy megrögzött ignorámusznak pontosan azt nyújtja, amire szüksége van: a képtelenség ellenállhatatlan észszerűségét. Ő pedig hangos hozsannákkal elfogadja ezt, és újabb kész mentséget kap arra, hogy a pokolba kívánja a nála felvilágosultabbakat.

A gazdaságpolitika és a képzőművészet ugyanezt a mintázatot követi. A nehézségek, melyeket az előbbi napi szinten felvet, időnként még a felvilágosultabbak számára is problémát jelentenek - nemhogy a hétköznapi embernek. Mennyivel egyszerűbb kiválasztani egy kóklert, aki - mily véletlen! - pontosan azt szajkózza, amit hallani akarunk, és felsorakozni mögé: egy Coolidge-et, egy Wilsont, vagy egy Rooseveltet! A művészetek is, csakúgy, mint a tudományok, speciális, és gyakorta rendkívül fáradságos felkészültséget követelnek. Ám a countryzene egyszerű ritmusokkal operál, amit egy tahó is képes lehet műértően hallgatni.

*

A fentiek ily módon azt eredményezik, hogy az emberi nem két élesen elkülönülő, és kölcsönösen antagonisztikus részre oszlik: egy szűk kisebbségre, ami szerteágazó eszmékkel játszadozik, és képes is ezeket felfogni; és egy kiterjedt többségre, ami mindezt gyötrelmesnek tartja, ezért foggal-körömmel ágál ellene, és mindazok ellen, akik kapcsolatba hozhatók ezzel. Így, akármennyire is pesszimistának hangzik, az emberi nem intellektuális öröksége a kisebbséghez, és csakis a kisebbséghez tartozik. A többségnek pontosan annyi köze van ehhez, mint az egyházpolitikához a Marson. Amennyit képesek hiányosan felfogni ebből az örökségből, arra gyűlölködéssel tekintenek. Ám inkább az a jellemző, hogy javarészt semmit sem képesek felfogni belőle.

Ezért maradtak fenn, például, Beethoven művei. A 110 000 000 magát embernek mondó személy közül, akik ma az Egyesült Államokban élnek - és akiket beszippantottak, megtébolyítottak és egyenruhában köptek ki a Coolidge-ok, a Bryan-ek, a Ku-Klux-Klán és a politikai lapok -, lehetséges, hogy 108 000 000-an talán nem is hallottak még Beethovenről. Eme Isten képére teremtett halhatatlanok nagy része meglehet, hogy még a nevét sem tudja hova tenni az emberi történelem egyik legnagyobb művészének - felőlük akár születése közben meg is halhatott volna. A grandiózus és gyönyörű zene, amit jó hallással, aztán süketen életre hívott, az ő számukra nem jelent semmit. Ők semmit nem nyernek abból a tényből, hogy valaha élt a Földön egy Beethoven: a legkevésbé sincsenek tudatában annak, mit hozott létre, és valószínűleg akkor sem érdekelné őket, ha elmondanák nekik.

És pontosan ez a tény menti meg a jó öreg Ludwigot attól, hogy a feledés örök ködébe merüljön. Zenéje azért maradt fenn, mert kívül esett és kívül esik az emlegetett többség felfogóképességének síkjától - akárcsak az ultraviola sugárzás mibenléte, vagy a tisztesség fogalma. Tegyük fel, hogy Beethoven életművét valahogy közelebb lehetne hozni a halhatatlanokhoz! Ha ez megtörténne, munkássága azon nyomban ellenségeskedést szülne: összetettsége kihívást jelentene számukra, mélyebb erkölcsi mondanivalójának hiánya pedig riadalmat keltene bennük. Semmi perc alatt mozgalmak alakulnának eltűntetésére. Baptista lelkészek eretnekséget óbégatva járnák az országot. Végül rajtakapnának valami szegény, fiatal zenészt (nevezzük őt, mondjuk, John Scopesnak), amint „amerikaiatlanul” Beethoven zenéjét játssza - ráncigálnák is azonnal egy Ku-Klux-esküdtszék elé, onnan meg egyenesen a kóterbe.

(Baltimore Evening Sun, 1925. június 29.)

 

A fordítás alapjául szolgáló forrás:

T. Joshi (szerk.): H. L. Mencken on Religion. Prometheus Books, New York, 185-189. o.

 

Előzmények:

Szelet örökölni

A Tennessee-cirkusz

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://netsi.blog.hu/api/trackback/id/tr1412392827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atomic Warning 2017.04.01. 11:09:39

Jobban tenné a blogger, ha nem irkálna tudatlanul tényeket meghazudtoló hülyeségeket. Mi az hogy a country zene szar? Hallgasson a 1.5 éves gyerek Paff a bűvös sárkány helyett Beethoven-t? A blogger persze mivel tájékozatlan IS, nem tudja, hogy már a Bitlisz is megénekelte hogy Roll over Beethoven! Tehát a blogger egy elitista hülye, aki mindenkit lenéz aki lakodalmast hallgat! Nem beszélve Földünk számtalan hívő tudósáról, akik hite nélkül e blog szerzője most nem ülhetne a számítógépe előtt és nem írhatna hülyeségeket! Einstein, Tesla, Edison, Steve Jobs és Elon Must mind a vallásos hitének és az ebből következő széleslátókörűségének köszönheti hogy szabadon alkotott! Mind vallásos nevelésben részesült, és egyházi iskolákba jártak! Darwin és Dawkins szintén! Akkor miről irkál itt a blogger össze-vissza? Nem beszélve arról, hogy ők mint imádták a Country zenét! A blogger és társai még mindig nem jöttek volna le a fáról, ha ezek a tudósok ateisták lettek volna. Ó bazz elszóltam magam ezzel a fáról lejövéssel.... Na mostmár mindegy így hagyom.

MrEnderby 2017.04.01. 11:26:20

@Atomic Warning: Ezen a country-s kijelentésen én is elmerengtem. De egyébként mit várhatnánk egy szcientológustól... Ráadásul úgy próbálja beállítani, mintha mai téma lenne: "mint a mostani Tennessee-cirkusz", pedig nem is. Na!
Mellesleg nemrég láttam a Micimackó kalandjai című filmet, és így most már teljesen világos mi mélyen igaz, hogy az meg ez meg ez meg az. Az pedig szemenszedett hazugság, hogy Malacka KKK tag lett volna. A szerző rendkívül tájékozatlan, rosszindulatú és tárgyi tudása a vasúti közlekedés terén meglehetősen hiányos.

Atomic Warning 2017.04.01. 12:09:53

@MrEnderby: Remekül megláttad az összefüggéseket, de még te sem látod tisztán azt a nagyon egyszerű tényt, hogy a vallás alapja matematikailag bizonyítható IGAZ TÉNY!!!!! Hívő 1x1-nek hívják, és azt bizonyítja amit a vak is lát, több mint 2000 éve igaz képletről van szó, a matematika nyelvén. Nagyon szánalmas hogy bár az ókori ember is ismerte ezt a képletet, tanították is az ókori iskolákban, az Atlantisz feltárásánál meg is találták egy kőőre vésve, a mélyen ateista zsidó háttérhatalom titkolja. Ateisták pedig hiába jöttek le a fáról, óóóóóóóó bazz már megint. Na mindegy ez van, sziasztok.

NETSi 2017.04.01. 16:15:26

@Atomic Warning: Nocsak, nocsak! A Bitlisz énekelte meg, hogy Roll over Beethoven? Leleplezte magát a hozzászóló, hogy KKK tag ő is, mert elhallgatta, hogy a dal eredetileg Chuck Berryé! Legközelebb azt fogja mondani, hogy az All along the watchtower Eric Clapton dala erederileg! Vagy Lagzi Lajcsié!
Ami pedig Darwint illeti: amikor a halálos ágyán megtért régi vallásához, a dzsainizmushoz, bevallotta, hogy mindig is Madonna volt a kedvence - mielőtt meghalt, állítólag azt dúdolgatta, hogy "I'm burning up, burning up for yo' loooove".
És a híres pünkösdista utazó hitgyógyító és homeopata Dawkins is azt mondta, hogy "What's elitism got to do, got to do with it?".

NETSi 2017.04.01. 16:18:04

@MrEnderby: Valóban, Malacka nem volt KKK tag. Mindenki tudja, hogy Malacka taoista volt. Aztán, amikor kiderült, hogy elsikkasztott egy csomó TAO-pénzt, csatlakozott az Iszlám Államhoz - és vitte magával Napóleont és Hógolyót is az Állatfarmból, meg a feleségét, Miss Röfit. Nem lett jó vége...

Atomic Warning 2017.04.01. 16:51:03

@NETSi: Tévedsz, mint minden megátalkodott ateista. A Back To the future c. dokumentumfilmben volt, hogy Marty Mc Fly amikor játszotta a Johhny Be Good-ot, Sammy Hagar felhívta telefonon Chuck Berry-t. Persze a háttérhatalom eltitkolta azt a matematikalak könnyen bizonyítható tényt, hogy McFly eljátszotta a BEATLESTŐL!!!! a Roll Over Beethowen-t is! Tehát Berry azt IS csak feldolgozta! Dehát mondhatom én ezt egy olyannak aki most mászott le a fáról és még meg sem borotválkozott azóta.... Ó már megint.... Na megyek.

Atomic Warning 2017.04.01. 16:59:35

@NETSi: Ja és az a matematikailag bizonyított tényt el is felejtettem, hogy a Johnny Be Good eredeti címe Johnny Be God volt, csak ugye a háttérhatalmi manipuláció....

Jakab.gipsz 2017.04.02. 19:58:26

Remek! Jó olvasni ahogyan az ateisták szekálják egymást, nagyon viccesek vagytok !

Te NETsi te tényleg szcientológus vagy ?

Én pedig azt hittem, hogy simán csak az ateista balfax vagy, mit például az a bigott Brendel, hozzájuk viszonyítva, te gyanúsan normális vagy.

Ami pedig az amcsi társadalmat illeti, hát mit ne mondjak, soha sem volt erősségük a görög filológia.
Gyanítom azért mert Szókratész le késte a Mayflower-t.

MrEnderby 2017.04.02. 21:11:10

@Jakab.gipsz: Kedves Gipsz ügynök! Hozzászólásodat olvasva ismét kiérdemelted ezt a megszólítást. Te tipikusan az az ember lehetsz, aki szereti a viccet, csak nem érti.
Ezért kénytelen vagyok kiírni, hogy miszerint NETSi szcientológus lenne, az csak egy vicc volt részemről. Érted? Vicc. Nincs valóságalapja. Mint ahogy annak sem például, hogy Darwin kedvence Madonna lett volna...
Bazzeg, a te fejedben akkora űr van, hogy űrhajó kell hozzá!

Atomic Warning 2017.04.03. 09:25:03

@MrEnderby: Netsi biztos hogy szcientológus. Az előző poszt alatta masada is megírta, aki álnéven Tom Cruise. Hát ha valaki tudja hogy ki szcientológus, akkor ő az. Most te is megírtad. Én is megírom. 3-0 arra hogy Netsi szcientológus. Elemi matematika.

NETSi 2017.04.03. 13:40:03

@Atomic Warning: @MrEnderby: Viccelődjetek csak a káromra, de óvatosságra intenélek titeket: olyan erőkkel kerültetek most szembe, melyekkel nem ajánlatos játszani! Az ősök szelleme, Tom Cruise, Xenu és a Nagy Spagettiszörny ugyanis nem megbocsátóak! Ha Elrond... ja, nem, az a Gyűrűk urában van... Szóval, ha L. Ron Hubbard próféta még élne, amellett, hogy a koporsóját kaparászná belülről, biztosan pityeregne is egy kicsit hitetlen és pikírt szólamaitok miatt! Ezt akartátok elérni? Egy meghitt audit, az hiányzik nektek, mert nyilvánvaló, hogy tele vagytok tetriszekkel. Mármint thetánokkal, na. Ti csúnyák!

Az Ellenálló 2017.04.03. 14:34:57

Nagyon jó és manapság is hasznos írás. Egy jó kis technokrácia, az kellene ide.

@Jakab.gipsz: a szövegértelmezésre gyúrjál rá egy kicsit.

Atomic Warning 2017.04.04. 11:25:44

@Jakab.gipsz: Az hogy te erről a viccelődésről azt gondolod hogy mi szekáljuk egymást, mindenki számára világos bizonyíték arról, hogy semmi kapcsolatod nincs a valósággal. Az, hogy szerinted esélyes hogy a blogger szcientológus, a másik bizonyíték ugyan erre. Bizonyára már szellemileg nem viselnéd el azt a tényt, hogy ami a fejedben gondolatként vagy fantáziaként létrejön, annak semmi köze a valósághoz, sem matematikai, sem semmilyen más értelemben. Ha ezt nem tudod felfogni (és nem tudod) akkor simán fogyatékos vagy, és a részünkről nem tisztességes az hogy itt foglalkozunk veled. Ha nem is vagy közveszélyes, érdemes lenne pszichológushoz fordulnod.

NETSi 2017.04.04. 12:40:18

@Elvetemült ellenálló: Erre egy csaknem száz éves Mencken idézettel válaszolnék:

"Ahogy a demokrácia mint államforma tökéletesedik, az elnöki hivatal egyre érzékletesebben reprezentálja a szavazópolgárok belső lelkületét... Semmi kétségem afelől, hogy egy nagyszerű és dicsőséges napon teljesülni fog az átlagszavazó szíve vágya, és a Fehér Házba egy címzetes idióta és valódi nárcisztikus tahó fog beköltözni." - Baltimore Evening Sun, 1920. július 26.

NETSi 2017.04.04. 12:43:04

@Atomic Warning: Kérlek, csak a magad nevében beszélj! Mert igaz, hogy sosem voltam szcientológus, de amióta az előző bejegyzés hozzászólásainál egy vadidegen mindenféle alapot nélkülözve, egy tőmondatban kinyilatkoztatta, hogy az vagyok, azóta az vagyok! És punktum! Nincs ráhatásom a dologra, és nincs más választásom.

Sőt, azóta az ezotériában is hiszek! Amióta egy hete minden nap olvasom az EBG-t (ezoterikus bullshit generátor), megvilágosodtam. Innen tudom, hogy "Bolygónk elvarázsolt angyalok iskolája.", és hogy "A Naprendszer hierarchikus karmájának szintjén mozgunk mindannyian." Éppen ezért neked is azt javaslom, hogy "Emeled rezgésed frekvenciáját!", mert "Ezt nem érteni, hanem érezni kell!", hiszen mindannyian "Arra születtünk le, hogy a tudati rezgéseinket transzponálva karmikus feladatokat hajtsunk végre!" Szóval a jövőben "Fordulj hozzám, hogy szakrális alakzatokkal kitisztítsam és megnyissam a lelkedet!" Természetesen nem ingyen.

www.harmonet.hu/josda/ezoterikus-bullshit-generator

Atomic Warning 2017.04.04. 14:05:23

@NETSi: Te félrevezetett ateista, ezt Nostradamus mondta i.e. 1920-ban! és ő is isteni sugallatra. Bizonyíték isten létére 1x1.

Atomic Warning 2017.04.04. 14:06:36

@NETSi: Az nagyon durva hogy ez ezós oldal jósdájában saját bullshitgenerátor van, elmagyarázza mi is az a bullshit, és ez a szellemi nyomorultakat egyáltalán nem zavarja :)

NETSi 2017.04.04. 16:54:49

@Atomic Warning: No hiszen!

i.imgur.com/XUtIA.jpg

(Egyébként köszi a cikket! :))

Jakab.gipsz 2017.04.05. 01:22:29

@Elvetemült ellenálló: Szeretem az egyértelmű álláspontokat, gondolom ez az igény a nagy relativitás korszak vége felé még kissé szokatlan.
Leszögezem számomra közömbös az a tortúra, hogy hogyan fog magának kuncsaftot egy szcientológus, vudu varázsló, ateista, esetleg egy pap, vagy egy szerzetes ugyanis ezek csak valamiféle hit-tudományok, ügyes módszertani fogások, amely egy individum figyelmének lekötését, veszik célba. Azért mert egy személy befolyásolásának számtalan módozata lehetséges, lásd a bűvészeinket.

Ezért inkább azt szoktam vizsgálgatni amit "önmagukról" mondanak vagy állítanak, bizonyos ideológia gyártók. Félre értések elkerülése véget nem csak a homofóbok zavarnak, hanem a heterofóbok is, az előző esetben nyilván valóan szeretik egymást szaglászni és kóstolgatni, az utóbbi esetben viszont, nyilvánvalóan csak így tudják a saját folytonosságukat (kontinuumitásukat) biztosítani, tehát egy természetes folyamatról van szó.
Tehát ha egy álláspontot tükrözök egymásra érdekes következtetéseket tudok le vonni. Ezen gondolat mentén tűnődtem azon, hogy vajon NETsi csak simán (futóbolond ) ateista, vagy szcientológus ugyanis a közös nevező mind két esetben a keresztény ellenesség, ugyancsak elképzelhető. Ámde egy szcientológus számára a kereszténység csak konkurens, elmélet, ezért csak irigykedik a létszám miatt, ezért cikizi a bibliát.
Egy ateistával más a helyzet, ugyanis ő Pl, egy "harcos ateista a hazai fő hülye gyerek" tagadja a Bibliát és azt állítja folyamatosan, hogy ostobaság, majd jön a leleményes szöveg elemző és "rámutat" egy szöveg analízis módszertana alapján a szöveg belső ellent mondásaira, pl. NETsi a lelkes hallgatóság pedig, elhiszi azt, hogy egy tudományosan meg alapozott módszer alapján, csak mese a Szentírás.

És ez mit bizonyít? Semmit sem bizonyít. Ugyan is egy több ezer éves szöveg, csak a kor embereinek a világ-látásmódja alapján értelmezhető. A többszöri módosítás és változtatás amit egykor végre hajtottak rajta, sem releváns,. Ugyanis akkoriban az idő és az információ nagyon lassan haladt. A bibliát pedig a zsidó papok a Ptolemaioszok megrendelésére írták le az Alexandriai nagy könyvtár számára, majd így készültek el a görög és a latin fordítások, Homérosz már pár száz évvel előttük és korábban kész volt az Iliásszal. A két szöveg között óriási a stilisztikai különbség, viszont a szerzők matematikai ismereteik azonosak. Már pedig ha van a szövegekben elrejtett matematika, (nem a kabbalisták hablatyolására gondolok), már pedig van, ezt belehet bizonyítani és fel lehet mutatni. Tehát egzakt dolognak kell lennie és a továbbiakban nincs több felesleges vita. Ennyi.
süti beállítások módosítása